Бургас и казахстанският град Павлодар подписаха Меморандум за побратимяване

0
46
Кметовете Димитър Николов и Асаин Байханов
Кметовете Димитър Николов и Асаин Байханов. Снимка: Община Бургас

Днес Бургас и казахстанският град Павлодар подписаха Меморандум за побратимяване. Това се случи по време на специална церемония от кметовете на двата града Димитър Николов и Асаин Байханов. На нея присъства извънредният и пълномощен посланик на Република Казахстан в България Н. Пр. Избастин Темиртай. Община Бургас бе представена още от зам.-кметовете Диана Саватева и Красимир Стойчев, както и от председателя на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова.

„Тази среща трябваше да се състои още преди две години, но епидемията от КОВИД-19 наложи тя да се проведе едва сега. Щастлив съм, че това се случва на празничния 22 септември – Деня на Независимостта, и всички ние приемаме това като добър знак. Побратимяването между Бургас и Павлодар ще отвори нови възможности за сътрудничеството в областта на икономиката, културата и образованието и вярвам, че двата града ще имат голяма полза от това. Двигател за подписването на този Меморандум е посланикът на Казахстан у нас Н. Пр. Избастин Темиртай, за което сърдечно му благодаря.“, заяви кметът Николов.

„Радвам се, че днес официално подписваме Меморандума за побратимяване между Павлодар и Бургас. Връзките между Казахстан и България са много силни и ние приемаме страната ви като важен наш партньор от региона на Югоизточна Европа. С ваша подкрепа отношенията между нашите страни ще се развиват на по-високо ниво.“, подчерта Н. Пр. Избастин Темиртай.

По време на разговорите между двете делегации Байханов отбеляза, че в Павлодар живее най-голямата българска общност в Казахстан, която наброява повече от 300 души. Тя се е формирала преди повече от 100 години. Той добави, че Павлодар има голям икономически потенциал и подписаният Меморандум ще спомогне за развитието на двата града.

На срещата присъства и футболният треньор Димитър Димитров, който е почетен гражданин и на Бургас, и на Павлодар. Димитров беше наставник на павлодарския „Иртиш“ и под негово ръководство клубът постигна много успехи. Той допълни, че чувства Павлодар като свой втори роден град.

Според клаузите на Меморандума Бургас и Павлодар ще си сътрудничат в търговско-икономическата, научно-техническата и културно-хуманитарната област. Двете страни ще работят и за развитието на производствените връзки и стопанската дейност.

Предвижда се още провеждането на съвместни конгреси, бизнес срещи, участия в изложения и панаири в Павлодар и Бургас.

Сътрудничеството между двете държави ще обхване и образователната сфера, при което ще се фокусира върху развитието на връзките между учебните заведения. Културата, туризмът и спортът също влизат в обхвата на сътрудничеството между Бургас и Павлодар, които ще си съдействат за обмен между творчески колективи, участия в спортни и младежки мероприятия.

Специален фокус в двустранните отношения ще е сътрудничеството в IT сферата, интернет и високите технологии.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments