Бунт заради коронавируса в затвор в Шри Ланка взе жертви, над 50 са ранените

0
94
Затвор, килия
Затвор. Снимка: Pixabay

Най-малко осем затворници бяха убити и повече от 50 са ранени при сблъсъци с надзиратели в затвора в Шри Ланка, съобщиха служители в понеделник, докато властите се опитваха да потушат протест заради нарастващите коронавирусни инфекции в препълнените затвори на страната, информира “Агенция Ройтерс”.

През последния месец в Шри Ланка се наблюдава нарастване на случаите на коронавирус, а пренаселените затвори в страната отчитат хиляди нови инфекции. През последните седмици затворниците организираха протести с искане за увеличаване на тестовете за коронавирус, както и нови изолационни съоръжения за заразени затворници.

Последният сблъсък в затвора в Махара, разположен в покрайнините на столицата Коломбо, започна в неделя, когато някои затворници протестираха срещу свои съкилийници, които са заразени с вируса COVID-19 и са прехвърлени от други съоръжения в Махара. Ето какво заяви Аджит Рохана, висш полицейски служител, проследяващ инцидента:

“Не можем да го кажем със сигурност, но изглежда, че повечето смъртни случаи и наранявания се дължат на изстрели.”

Стотици допълнителни полицаи бяха разположени, за да помогнат на охраната и да засилят сигурността в затвора. Шелтън Перера, директор на болницата в Рагама, където затворниците от пандиза бяха на лечение, каза:

“По-голямата част от затворниците, ранени при сблъсъците в затвора в Махара, са били в критично състояние.”

Последните данни на университета „Джонс Хопкинс“ за Шри Ланка показват, че страната е регистрирала 22 988 случая на коронавирус, от които 109 с фатален изход.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments