БСП върна на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство

0
32
Корнелия Нинова и Румен Радев
Корнелия Нинова и Румен Радев. Снимка: Скрийншот от видео във Facebook

Парламентарната група на „БСП за България“ върна на президента Румен Радев неизпълнен третия и последен проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство. Това се случи, след като социалистите не успяха да съберат подкрепа за сформирането на кабинет в рамките на този парламент. 

Така България отново отива на предсрочни парламентарни избори. Новината за това дойде на 20 януари след свиканата от БСП лидерска среща, на която се видя ясно, че няма шансове да бъде реализиран третия мандат. Сега президентът Румен Радев трябва да разпусне 48-ото Народно събрание и да насрочи предсрочния парламентарен вот. 

„Отнасяме се изключително отговорно към тази задача. Изведохме най-важните приоритети за България и български народ в тези кризи. Това са приоритети, които съществуват в програмите на всички партии, тоест търсехме това, което да ни обедини,а не това, което да ни разделя. Търсихме решения за излизане от кризите и най-вече от политическата криза. Подходихме различно – поканихме всички лидери на парламентарно представените партии на разговор. Някои от тях се отзоваха. Други решиха да не участват. Това е техен избор, макар че поражда много въпроси“, посочи в петък пред медиите лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

„Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме четири важни задачи – приемане на България в Шенген, съдебна реформа, приемане на бюджет за 2023 година и законите за ПВУ. Не се събра мнозинство за излъчване на редовен кабинет“, обяви днес Нинова пред президента Радев. 

БСП
БСП. Снимка: Скрийншот от видео във Facebook

„Аз искам да Ви поздравя за усилията, които положихте за съставяне на редовно правителство в една много трудна политическа обстановка. Но явно и този път тя не намери разрешение и отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори. Днес от 14:00 часа съм поканил Централната избирателна комисия, за да даде повече информация за готовността за предстоящите парламентарни избори и на базата на тази информация ще взема решение за разпускане на 48-ото Народно събрание и датата за следващите парламентарни избори.“

Това обяви от своя страна държавният глава. Така все още не е ясно кога ще бъдат новите предсрочни парламентарни избори. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments