България отива на нови избори: БСП връща неизпълнен мандата на президента

0
63
Корнелия Нинова
Корнелия Нинова. Снимка: БСП

България отива отново на предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно, след като от БСП обявиха, че в понеделник ще върнат третия и последен проучвателен мандат на президента Румен Радев неизпълнен.

„Отнасяме се изключително отговорно към тази задача. Изведохме най-важните приоритети за България и български народ в тези кризи. Това са приоритети, които съществуват в програмите на всички партии, тоест търсехме това, което да ни обедини,а не това, което да ни разделя. Търсихме решения за излизане от кризите и най-вече от политическата криза. Подходихме различно – поканихме всички лидери на парламентарно представените партии на разговор. Някои от тях се отзоваха. Други решиха да не участват. Това е техен избор, макар че поражда много въпроси“, посочи пред медиите лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Тя посочи, че на днешната среща са обсъдили възможните стъпки оттук-нататък и се е решило, че третият мандат ще бъде върнат в понеделник на държавния глава.

„Оставаме отворени за разговори с всички“, посочи още Нинова и каза, че българският народ ще каже на изборите кой е виновен, че България отново няма редовно правителство:

„Ако някой каже, че това е третият, то е манипулация. Отговорността е преди всичко на първия, на втория, разбира се – и на третия, но след като първият не успява и вторият не успява, едва ли отговорността трябва да се носи от третия.“

Помолена да коментира думите на предишните й коалиционни партньори, които са съзрели коалиция между БСП и ГЕРБ в следващия парламент Нинова посочи:

„Ние съзряхме такава между тях и ГЕРБ и я нарекохме коалиция на войната. Те не се гнусяха да гласуват нови самолети, оръжия за Украйна, да няма бюджет за 2023 година и тогава те не се гнусяха да гласуват с ГЕРБ. Не приемаме етикети. Гледайте и съдете за нас по действията, а не по думите и по внушенията!“

На въпрос дали социалистите биха се отказали от своята позиция да не подкрепят бъдещо правителство с мандат на ГЕРБ Нинова посочи, че на този етап те не обсъждат подобна мярка.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments