БСП поиска да бъде отпусната по една минимална работна заплата на хората в неплатен отпуск

0
464
Корнелия Нинова
Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

БСП излезе с четири предложения за справяне с последиците от въведените извънредни мерки заради разпространението на коронавируса у нас. Едно от тях е хората в неплатен отпуск да получат по една минимална работна заплата. Освен това държавата ще трябва да поеме и техните осигуровки. Същото да важи и за самоосигуряващите се лица, поискаха още червената партия.

Пред „бТВ“ лидерът Корнелия Нинова изчисли, че това ще струва на бюджета около 912 милиона лева.

Втората мярка е за земеделските производители. От БСП предлагат да се отпуснат помощи за отглеждане на зеленчуци, както и за производството на мляко и месо. Освен това от партията искат ресторантите, които са затворени, да бъдат освободени от заплащането на тротоарно право, такса смет и ДДС върху изхвърлените храни.

Последната четвърта мярка е държавата да направи допълнителен трансфер към общините в размер на 10% от субсидията.

Според Нинова всички тези предложения ще струват около 1,5 милиарда лева. Тя разкритикува мерките, предложени от управляващите, защото според нея те само задълбочавали проблемите.

„В условията на криза те действат на принципа проба-грешка.“, обяви тя.

БСП са на мнение, че мярката 60/40 не работи и няма план за излизане от кризата. Единственото, което се прави според Нинова е да се взимат нови кредити, но тя подчерта, че после трябва да се връщат.

Освен това в мерките нямало нито едно евро от парите, предвидени за България.

Тя разкритикува и решението за удължаване на извънредното положение до 13 май. Червените искат то да бъде до 30 април, а след това, ако се наложи, да бъде удължено отново. Според Нинова в началото на април да удължаваш извънредното положение с 45 дни е стресиращо.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments