БСП няма да участва в заседанията на Народното събрание

0
144
Корнелия Нинова на заседанието на Националния съвет на БСП. Снимка: пресцентър БСП
Корнелия Нинова на заседанието на Националния съвет на БСП. Снимка: пресцентър БСП

Парламентарната група „БСП за България“ няма да участва в пленарните заседания на Народното събрание, докато не бъдат отменени приетите промени в Изборния кодекс и не бъде избран нов състав на Централната избирателна комисия. Решението е взето по време на Националния съвет на БСП по искане на Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на партията.

БСП настоява да се върне преференцията като възможност за избирателите реално да пренареждат партийните листи и да има възможност за машинно гласуване навсякъде на предстоящите избори за Европарламент през май.

С промените в кодекса, гласувани до късно през нощта в няколко дни, ГЕРБ с подкрепата на ДПС и НФСБ, на практика обезмислиха преференциалното гласуване. На предстоящите избори, ако гласуващите искат да дадат преференция за кандидат за евродепутат от предпочитаната листа, ще имат такава възможност, но съответният кандидат трудно ще успее да я пренареди и да стане пръв, тъй като ще са му нужни между 130 и 150 хил. преференции, или колкото са гласовете за един евродепутатски мандат. Досега за да пренареди листата, кандидат за евродепутат трябваше да събере толкова преференции, колкото са 5% от гласовете за издигналата го партия или коалиция.

По отношение на машинното гласуване така оформилото се мнозинство реши на изборите за евродепутати през май да има машини за гласуване в не по-малко от 3 хил. секции, а на местните избори през есента – в не по-малко 6 хиляди.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments