Брюксел отчете влошаване на ситуацията с върховенството на закона у нас

0
72
Снимка: Sebastien Bertrand/Wikimedia Commons
Снимка: Sebastien Bertrand/Wikimedia Commons

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европарламента отново е поставила на фокус ситуацията в България. Заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова бе изслушана днес по темата в Брюксел, предадоха от „bTV“.

„Наблюдаваме влошаване в ситуацията с върховенството на закона в България“, отбелязаха от парламентарната комисия. Йоурова е отчела и протестите у нас в доклада си като е коментрала, че те показват наличието на оживени дебати по темата.

Протестите също били доказатество за голямото значение за гражданите на това в страната да работи ефективна и независима съдебна власт. В тази връзка и за въвеждането на съответните конституционни реформи било необходимо достатъчно време за дебатиране, достигане на консенсус и изработване на механизми за проверка и възпиране.

Според Йоурова бъдещите механизми за наблюдение щели да следят за много повече неща от настоящите, включително за корупция. Щяло също да се обръща внимание на свободата на медиите и на случващите се конституционни реформи. В първите минути на изслушването се е говорило именно за отношението към журналистите, отразяващи протестите, и свободата на словото, като са се отправили остри критики към страната ни.

Най-важната дата за продължаване на дебата по темата сред европейците се предполага, че ще е 23 септември. Тогава Еврокомисията се очаква да представи доклади за върховенството на закона сред всички свои 27 страни-членки. Не се е съобщила конкретна дата обаче за взимане на решение по въпроса със спорното отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка на България, който бе в сила досега.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments