Брошури с послание децата да се доверяват на педофили се разпространяват в социалните мрежи

1
1288
Брошура
Брошура. Снимка: Facebook

„Децата да се доверяват на педофили“брошури с това послание на английски език се разпространяват лавинообразно в социалните мрежи. Притеснени родители се свързаха с Искра.бг с апел рекламните материали да не се допускат у нас. От редакцията ни направихме проверка по случая.

Първоначално попаднахме на испанския акаунт „NoSoyHeimdall“, който на 16 август е публикувал в Twitter снимка с 4 страници от брошура на английски език със следния коментар:

„Във Великобритания децата се учат да не се страхуват от педофилите, а да бъдат приятели с тях. Има само един начин да действате срещу тях и вече знаете какъв е той.“

Притеснителната брошура е озаглавена: „Какво да правя, ако непознат дойде при мен на улицата?“ Следващите снимки насърчават децата да се доверяват на непознати и да не ги наричат „педофили“, тъй като думата можело да бъде „обидна“.

Постът на „NoSoyHeimdall“ се разпространява бързо. Въпреки че акаунтът, който го е публикувал, е създаден през април тази година, издава проруски съобщения и достига 2000 последователи, 3 часа след публикуването на кадрите, те са споделени от над 100 акаунта. Мнозина, скандализирани от това, което изобразяват снимките, споделиха туита без да го потвърдят.

От Искра.бг се вгледахме по-внимателно в изображенията. Това, което привлича е че на брошурата няма лого или каквито и да е идентификационни данни на организацията, която я е изготвила. Факт е, че ако беше от официална институция, разпространителите й, биха били заинтересувани от показването на бранда им. Освен езика, нищо друго не сочи към твърдението, че тя е публикувана в Обединеното кралство. Също така материалът е триптих, но са показани само 5 от 6-те му страни. Къде е последната? По-задълбочена проверка сочи, че няма нито един британски сайт, който да е публикувал брошурата. Последната шеста страница може да бъде видяна в руски уебсайтове. На нея се насърчава децата да поканят непознатия в дома си.

Интересно е, че между снимките от туита и тези, публикувани в руските сайтове, има разлика – печат на „VolyaNews“. Според руски сайтове това е телевизионен канал, ръководен от Иван Ейсмонт и съпругът на Наталия Айсмонт, която е прессекретарят на Александър Лукашенко. От въпросната медия пък са се сдобили с брошурата от руския сайт „Царъград“. Те от своя страна твърдят, че са го видели в Телеграм канала „Арбалет Z Говорит“ на Иван Кондаков, който е руски сатирик, телевизионен водещ и добавя, че брошурата се разпространява в британските детски градини. И все пак толкова ли са либерални англичаните, че нито един не е алармирал, че се прави опит детето му да бъде поставено в опасност? Или е по-скоро опит на Русия да дискредитира Запада?

Истинска или фалшива брошурата, разпространяване във Великобритания или опит за дезинформация, идващ от Русия, е факт, че всички трябва да имаме едно наум на фона на все по-зачестяващите опити децата ни да бъдат развращавани по всякакъв възможен начин. Не са малко случаите в Европа и в САЩ на подобни брошури, като през 2019 година подобна, озаглавена „Любов без последствия“, достигна до българските училища и предизвика огромно възмущение. През 2018 г. пък на възпитателите в берлинските детски градини бяха раздадени рекламни материали, озаглавени „Мурат си играе на принцеса, Алекса има две майки, а Софи вече се казва Бен“.

Трябва да сме нащрек, защото все по-често престъпниците използват различни социални мрежи, за да популяризират „безопасността“ на педофилията, където се опитват да заменят това понятие с „по-безобидно“, използвайки също снимки и карикатури. От Искра.бг съветваме винаги, когато ни попадне подобен материал, да сигнализираме отговорните институции за него и да направим проучване каква е целта му и откъде идва.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] detallada. Es auténtico el folleto, ya verificado por sitios web: Español Outono.netbúlgaro Iskra.bgcroata Raskiringavanje.PaPolaco Noticias falsas.pl. En particular, señalan la falta de […]