Кирил Ананиев: Брошурата „Любов без последствия“ не е предназначена за училищата

0
327
Любов без последствия
Снимка: Скрийншот от брошурата Любов без последствия

Спорни брошури с хомосексуално съдържание са били раздаване на ученици в различни училища в страната. Веднага след сигнала, здравният министър Кирил Ананиев нарече разпространението им „провокация“ и е разпоредил проверка как брошурите са попаднали в клас. По думите му виновните щели да бъдат наказани.

Ръководствата на пет регионални здравни инспекции самостоятелно са взели решение да разпространят брошурата в училищата. Това са РЗИ-Монтана, РЗИ-Видин, РЗИ-Ямбол, РЗИ-Кърджали и РЗИ-Хасково. Брошурата, на която има прегърнати мъже, обаче била предназначена само за кабинетите за анонимно консултиране на хомосексуалисти и изследване на тези хора за СПИН.

„За мен е необяснимо как са попаднали в РЗИ-Ямбол – ние нямаме такъв кабинет. Обикновено всички здравно-образователни материали, които получаваме, ги раздаваме на учениците в големите класове. Вината е наша, че не сме преценили, че тази дипляна не е подходяща за тази възрастова група“, каза д-р Лиляна Генчева от РЗИ-Ямбол, цитирана от „Нова телевизия“.

„Брошурата „Любов без последствия“ е част от здравно-образователната програма, която се финансира по линията на Глобалния фонд на ООН. Първото издание на брошурата е от 2006 г., след това е преиздавана през 2009 г. и началото на 2017 г. Тя е насочена към целевата група МСМ (мъже, които правят секс с мъже)“, обясни още министър Кирил Ананиев на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет.

„От една седмица правим всичко възможно да приберем тези брошури, за да не стигат до децата, които са невинни и нямат общо с този проблем. Това е една провокация, която ние разследваме в момента и всички виновни лица ще бъдат наказани по съответния начин“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Медицинските специалисти, които са в здравните кабинети в училищата и които не са на подчинение на директора – чрез тях в повечето случаи е разпространена брошурата“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments