Британски изтребител F-35 се разби, докато излита от самолетоносач: Какво се знае досега?

0
10
Изтребители
Изтребители. Снимка: Pixabay

Британски F-35, един от най-новите стелт изтребители в британската армия, се разби в Средиземно море вчера сутринта, докато се отделяше от самолетоносача HMS Queen Elizabeth, съобщи Министерството на отбраната на Обединеното кралство в Twitter, предава “CNN”.

Пилотът се катапултира и е върнат благополучно на кораба, а разследването на инцидента, възникнал при рутинни полетни операции, вече е започнало, съобщиха от министерството.

Великобритания експлоатира F-35B, еднодвигателен вариант с вертикално кацане с късо излитане на разработения в САЩ стелт реактивен самолет, чието изграждане струва около 115 милиона долара. През юни F-35, опериращи от Queen Elizabeth, излетяха на бойни мисии над Близкия изток срещу ISIS, което е първото бойно действие за британски самолетоносач от повече от десетилетие. В свое изявления британският министър на отбраната Бен Уолъс коментира:

„Способността да действаме от морето с най-модерните изтребители, създавани някога, е важен момент в нашата история, предлагайки увереност на нашите съюзници и демонстрирайки страхотната въздушна мощ на Обединеното кралство пред нашите противници.“

Британските F-35 проведоха първата си битка през 2019 г., нанасяйки удари срещу ISIS в Ирак и Сирия от база на Кралските военновъздушни сили на остров Кипър. С плановете си за придобиване на 138 F-35, Великобритания ще бъде третият по големина оператор на самолетите, произвеждани от Lockheed-Martin, след Съединените щати и Япония.

А досега и САЩ, и Япония са губили F-35 при инциденти. През септември 2018 г. F-35B на морската пехота на САЩ се разби в Южна Каролина, първата в историята катастрофа на F-35. През април 2019 г. японски F-35A се разби в Тихия океан край Северна Япония, като пилотът му почина на място. Японското министерство на отбраната по-късно приписва тази катастрофа на пространствена дезориентация, което означава, че пилотът не е могъл да усети заобикалящата го среда и по същество е хвърлил стелт изтребителя направо в океана по време на нощната тренировъчна мисия.

През май 2020 г. F-35A на ВВС на САЩ се разби във Флорида по време на рутинно обучение, но пилотът се катапултира безопасно.

След катастрофата в сряда, производителят на седалката за катапултиране на F-35, британската компания Martin-Baker, рекламира своя хардуер. На страницата си в Twitter компанията написа:

„Досега спасихме живота на 7662 авиационни екипажи от цял ​​свят.

Седалките за катапултиране на Martin-Baker се използват в редица самолети, а не само F-35.

Британската катастрофа идва в последния етап от пътуването за Queen Elizabeth, водеща това, което Обединеното кралство нарича Carrier Strike Group 21, което доведе до Япония и Южна Корея, за да участва в учения със съюзници и партньори, докато Кралският флот се опитва да да увеличи глобалното си присъствие.

Когато ударната група напусна Обединеното кралство през пролетта, британското министерство на отбраната я описа като най-голямата концентрация на морски и въздушни сили, напуснала британските брегове за едно поколение.

Американски и холандски военни кораби са част от ударната група, а 10 F-35 от Корпуса на морската пехота на САЩ действат от Queen Elizabeth заедно с осем британски стелт самолета. Когато версия на тази ударна група на самолетоносачите плаваше заедно по време на военни учения край Шотландия миналата есен, Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че носи „най-голямата концентрация на бойни самолети, които да действат в морето от самолетоносач на Кралския флот след HMS Hermes през 1983 г.“.

Освен това се казва, че това е „най-голямата авиационна група от изтребители от пето поколение в морето навсякъде по света“. Изтребителите от пето поколение са най-модерните бойни самолети във въздуха. Не беше разпространена незабавна информация дали Обединеното кралство ще се опита да възстанови останките от F-35 от Средиземно море.

Когато японският F-35 се разби през 2019 г., имаше спекулации, че останките могат да бъдат използвани като мишена за потенциални противници като Русия и Китай, които биха могли да получат достъп до неговите модерни технологии. Но както САЩ, така и Япония отхвърлиха тази идея.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments