Бранимир Ботев: Възможно е туристическите пакети за зимния сезон да поскъпнат с около 20%

0
4
Планина, зима, хотел
Снимка: Pixabay

Възможно е за следващия зимен сезон цените на туристическите пакети да се вдигнат с близо 20%. Това заяви Бранимир Ботев, председател на Европейската лига за икономическо развитие за Балканите.

По негови думи в момента не се вижда особено присъствие и взимане на адекватно отношение от страна на туристическото министерство, макар да има нуждата от такова. Общо взето „то отсъства от икономиката, от стратегията за отрасъла“, смята Ботев.

По негови думи е редно ДДС-то да остане 9% поне в следващите 2 години, тъй като сектора е на ръба на оцеляването. Редно е да се вземе предвид по-високата цена на тока и цялостно повечето разходи, около 40-50 на 100, които хотелите плащат.

Според Бранимир Ботев все още не е била преведена и мярката, „за която миналата седмица получихме нотификация от Брюксел по отношение на чартърите“. Става въпрос за предвидените 60 милиона лева в бюджета, които трябваше да бъдат платени в аванс, „за да се налее свеж ресурс в туризма“

Председателят на Европейската лига за икономическо развитие за Балканите смята, че негативните последици ще бъдат струпани върху цялата икономика. Логично е – онези хора, които са заети в туризма, ще останат без препитание и ще разчитат на помощи от държавата като безработни

Успоредно с това, допълни Ботев, всички ресторанти и хотели, които няма да успяват да си плащат разходите по кредитите, ще опрат до търговските банки, които пък от своя страна ще се превърнат „в най-големите хотелиери“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments