Бракониерството самоубива!

3
7981
Лодката на изчезналите рибари
Лодката на изчезналите рибари. Снимка: Искра.бг

Все още не са открити 44-годишният Ивелин Тодоров от Средец и 47-годишният Петър Петров от Бургас, които изчезнаха в язовир „Мандра“. Шансовете да бъдат намерени живи стават все по-малки, а вече се появиха и различни версии за това как са починали.

По-рано през деня беше намерена гумената лодка, с която мъжете са влезли във водоема. Тя беше установена на противоположния бряг спрямо този, от който са изчезнали в местността „Брястите“. Най-вероятната причина – течението и вятърът са отнесли плавателния съд там.

Мястото, където е намерена лодката
Мястото, където е намерена лодката. Снимка: Община Бургас, Скрийншот от Google Maps

През деня журналист на Искра.бг разговаря с много хора, които се включиха в операцията за издирването им. Сред тях бяха рибари и дори братът на единия изчезнал. Всички те предполагат, че мъжете са паднали от лодката, която е била избутана от вятъра, а те са се удавили. Запознати твърдят, че единият мъж е носел неопрен, който се е напълнил с вода, другият е употребил алкохол и в резултат на шока от студената вода, се е стигнало до трагедията. От Искра.бг подчертаваме, че тези твърдения не са потвърдени официално от властите и са базирани на разговори с хората, участващи в акцията.

Ивелин Тодоров и Петър Петров са влезли в язовир „Мандра“ с надуваемата си рибарска лодка около 23:00 часа на 27 ноември. Те са били бракониери, категорични са рибари, които са ги познавали, както и техни колеги-бракониери, които днес се включиха в търсенето им. Споделят, че мъжете са пускали мрежи на 20 метра от брега и перпендикулярно спрямо него. Същото са направили и в злополучната нощ, въпреки че от 01 ноември нощният риболов в язовир „Мандра“ е забранен.

„Те са хапнали, почерпили са се, влезли са в „Мандра“, хвърлили са мрежи, поставили са ги в работно положение, но тогава нещо е станало и лодката се е обърнала. Лодката е намерена с двете гребла, непокътната. Не е намерена риба, което означава точно това – пускали са мрежи.“, предполагат колегите им.

Ивелин Тодоров и Петър Петров са се удавили в резултат на бракониерските си действия. В случай, че те спазваха закона и ходеха на регламентиран риболов, нямаше да се стигне до изчезването им и най-вероятно до смъртта им. Тоест това доказва тезата, че бракониерството самоубива – сам се убиваш вследствие на това, че нарушаваш закона.

Рибар, който е познавал мъжете, споделя, че няколко пъти ги е предупреждавал, че претоварват лодката, която използват – те я натоварвали понякога и с до 400 кг риба. Въпреки това те не се вслушвали в съветите му и влизали в язовира. Някои от събеседниците ни казват, че това се е случвало рядко, други – често, но всички са категорични, че Ивелин и Петър са използвали мрежи – а това е бракониерство, тъй като е дейност забранена от закона.

От Искра.бг обръщаме внимание на бракониерите, че от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ няма да спрат да се борят с бракониерството и ще направят всичко по силите си, за да прекратят тази порочна практика на незаконен риболов. Също така ги призоваваме да си направят изводите от този злощастен случай – бракониерството води до смърт, тоест самоубива!

Абониране
Известие от
guest
3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Българско безаконие
Българско безаконие
2 месеци по-рано

За да се ограничи бракониерството трябва: 1.Да се ограничи спирането на достъпа на рибарите до бреговете на я.Манда -Величко Тачев затворил достъпа от Вилата на Медаров до Дигата на Твърдица -Ангелов Пачалиевата гора Сложили шипове и други подобни дивотии И ДО КОЛКО ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ СА ЗАКОННИ И ПО ТОЗИ НАЧИН ТОВА НЕ СА ЛИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА БАЗИ НА БРАКОНИЕРИ 2.Тези и подобни герой заграбили и те по едно парче от брега ,защото дворовете граничили с езерото . -сигурно и част от построиките в дворовете са незаконни без строителни книжа без да са декларирани в пълен размер сгради , с което… Прочети още »

Симо
Симо
2 месеци по-рано

Това за което говориш не е най-големият проблем. Бракониерите си плащат на охранителите от ИАРА да ги предопреждават и покровителстват, това е! Ако искаха щяха да ги изловят на място, в така наречените БАЗИ НА БРАКОНИЕРИТЕ.

Симо
Симо
2 месеци по-рано

Бракониери обикалят всяка вечер с лодките в Мандра и са в комбина с охранителите на ИАРА. Интересно ми е дали началниците им знаят, или и те са в кюпа?!