Борисов за Радев: Това е вероломно нападение! Спешно подаваме документи за Еврозоната

0
4469


България спешно ще подаде документи за влизане в чакалнята на Еврозоната. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който днес посети Хасково. Министър-председателят си отправи сам критики, че се е огънал, когато уверено страната е вървяла към ERM II.

„Виждате, че сега трильони Европейската централна банка отпуска за възстановяване на тези, които са в Еврозоната. Те ще разполагат с милиарди евро, а останалите ще теглят огромни дългове и то на огромни лихви.“, каза премиерът.

Той беше категоричен, че страната ни не се е отказала от Еврозоната, а малко е забавила темпото, за да се успокоят българите. В следващите седмица – две обаче ще бъде наваксано. Борисов припомни, че има само едно условие, което България трябва да изпълни, за да влезе в чакалнята на валутния съюз.

Борисов първоначално отказа да коментира думите на президента Румен Радев, че не сме били готови за кризата, но впоследствие определи действията на държавния глава така:

„Това е вероломно нападение, че не сме били готови за кризата. Подал ми бил ръка…“

Премиерът беше категоричен, че дори и всеки ден да се повтаря, че трябва да се направи масово тестване на българите, това няма как да се случи, защото няма тестове. Той напомни, че страната ни е поръчала 1 милион бройки от Европейския съюз, но те все още не са пристигнали.

От думите на премиера стана ясно, че той е възложил да се възобнови работата на Института по микробиология, за да може там да се произвеждат тестове.

Що се отнася до идеите, които е дал президента, Борисов ги коментира така:

„Идея ли е това да подпомогнем всички бедни? Идея ли е това да подпомогнем всички болни? Идея ли е това да преборим коронавируса?“

Премиерът попита защо България се сравнява с толкова уредени държави като Германия и Сингапур, а не се сравнява с Балканите, например. От неговото изказване стана ясно, че нов външен дълг ще бъде изтеглен само ако бъдат похарчени средствата от резерва.

В Хасково Борисов посети фабрика, която произвежда маски и заяви, че на такива бизнеси сега се отваря възможност да работят, включително и за износ в чужбина.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments