Борисов: Трябва да намерим начини да помогнем на гражданите и да възстановим нормалния живот

0
105
Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов, Снимка: Правителствена информационна служба

Премиерът Бойко Борисов взе участие в Срещата на върха на правителствените ръководители на страните от Централно-европейската инициатива /ЦЕИ/, която се проведе чрез видеоконферентна връзка.

„Пандемията от коронавируса е безпрецедентна и последиците са всеобхватни. Затова е необходимо да намерим най-резултатните и добри начини да подпомогнем нашите граждани и икономики, за да преодолеят кризата и да възстановим нормалния си живот във възможно най-голяма степен.“, заяви той.

Във фокуса на обсъжданията бяха здравните, икономическите и социалните последици от пандемията от COVID-19, както и възможните общи действия за възстановяване в държавите от региона на ЦЕИ.

Премиерът Борисов отбеляза пред своите колеги лидери, че националните мерки бяха първият отговор на заразата, но регионалното и глобалното сътрудничество са абсолютно необходими за успешното справяне с краткосрочните и дългосрочните ефекти от коронавируса.

„Централно-европейската инициатива като платформа за регионално сътрудничество с дълга традиция и оперативен капацитет може да даде ценен принос към нашите общи усилия в битката с COVID-19.“, заяви българският министър-председател.

Той изтъкна важността на съгласуваните действия, сътрудничеството и солидарността, които днес имат ключово значение.

„Настоящата ситуация показва колко свързани и взаимно зависими сме, не само в ЕС, но и с партньорите извън него, особено от съседните райони.“, подчерта премиерът Бойко Борисов по време на видеоконферентната среща.

Министър-председателят бе категоричен, че с настъпването на вируса първостепенен приоритет за всички бе запазването на живота и здравето на хората, но в същото време активно се работеше по поддържането на потока от хора и стоки в рамките на необходимото и възможното.

„Установяването на „зелените коридори“, гарантиращи трафика на основни стоки и оборудване в рамките на ЕС и съседните страни, бе от ключово значение.“, каза премиерът Борисов.

Той добави, че в духа на солидарността България оказа съдействие на своите партньори при осигуряване завръщането на техни граждани. А в няколко хуманитарни операции държавата ни подпомогна транзита и репатрирането както на граждани на ЕС, така и на граждани на Сърбия, Република Северна Македония, Черна гора.

Премиерът Бойко Борисов участва в срещата на Централно-европейската инициатива
Премиерът Бойко Борисов участва в срещата на Централно-европейската инициатива, Снимка: Правителствена информационна служба

„Благодарение на навременните и стриктни ограничителни мерки, България успя да ограничи разпространението на заразата. Сега, когато всички ние започваме да обсъждаме стратегии и планове за облекчаване на мерките, трябва да останем бдителни и да следим развитието на ситуацията.“, обърна се Борисов към останалите лидери от ЦЕИ.

Членове на ЦЕИ са 17 държави: девет от ЕС (Италия, Унгария, Словения, Полша, Чехия, Словакия, България, Румъния, Хърватия), пет – от Западните Балкани (Черна гора, Сърбия, Република Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина) и три от Източна Европа, обект на Източното партньорство на ЕС (Молдова, Украйна, Беларус).

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments