Борисов отива в парламента да отговаря на въпрос на Нинова

0
165
Бойко Борисов в Народното събрание през 2018 г. Снимка: пресцентър Народно събрание
Бойко Борисов в Народното събрание през 2018 г. Снимка: пресцентър Народно събрание

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва утре в редовния петъчен парламентарен контрол, съобщи „DarikNews“. Той ще отговаря на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова. В едно от редките си явявания пред депутатите премиерът ще бъде питан за избора на делегиран български представител в Европейската прокуратура.

През декември миналата година стана ясно, че кандидатите за поста са шестима. Те се изслушват от специална комисия, председателствана от зам.-министъра на правосъдието Евгени Стоянов.

През септември тази година стана ясно, че Европейската прокуратура се оглавява от румънката Лаура Кьовеши. След като започне да функционира тя ще има правомощия да разследва престъпления, свързани с измами, корупция, пране на пари и трансгранични измами с ДДС, засягащи финансовата сигурност на Европейския съюз.

С промени в Наказателно-процесуалния кодекс пък българските депутати решиха Специализираният наказателен съд да гледа делата, върху които работи Европейската прокуратура.

Утре Борисов ще застане на пленарната трибуна точно в 11:00 часа.

Както Искра.бг ви съобщи на 2 октомври с гласовете на 85 народни представители бе отхвърлено искането на левицата да бъде възстановен блиц-контролът за министър-председателя и неговите заместници. Искането на БСП беше всяка първа сряда от месеца депутатите да могат да извикат на контрол премиера и вицепремиерите и те да отговарят на устни въпроси в рамките на 2 часа. Такава процедура съществуваше в правилника на предишни Народни събрания, но отпадна при сегашното.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments