Борисов към министрите: Проверете можем ли да обединим всички ВиК в едно дружество

0
466
Премиер Бойко Борисов
Снимка: Фейсбук, Премиер Бойко Борисов, Архив

Премиерът Бойко Борисов поиска всички ВиК в страната да се обединят в едно държавно дружество. По време на днешното заседание на Министерския съвет той поръча да се обмисли тази възможност.

Повод за предложението е водната криза в Перник. От седмици градът е на режим заради ниските нива на язовир „Студена“ и за момента изход от кризата не се вижда. Преди четири дни започна обследване заради големите загуби на вода, които на моменти достигат до 90 литра в секунда. Според него вина може да се търси във всеки, който е управлявал този град.

„Като виждат, че полицията започна да се занимава с ВиК, вече се уплашиха.“, каза той пред министрите.

Борисов им поръча да проверят дали е възможно всички ВиК да бъдат обединени.

„Помислете и да не почнат да ни цъфват така кризи.“, заяви той, цитиран от „Darik News“.

Междувременно по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията на водната криза в Перник и причините, довели до нея, са бяха взети под специален надзор. Той ще се извършва от прокурор от отдел „Специализиран“ във ВКП.

Образувани са досъдебни производства в Специализираната прокуратура и в Окръжна прокуратура – Перник. Едното е за това, че от общинската и областната администрация не са положили достатъчно грижи в периода 2017-2019 година. А другото е за действия или бездействия на длъжностни лица от ВиК-Перник.

Премиерът говори и за проверките, които прави при изграждането на пътища у нас. Докато министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова се изказваше за строителството на магистрала „Хемус“, той поръча то да не бъде спирано, защото зимата е мека.

От думите му стана ясно, че той не прави инспекции, а просто обича да гледа как хората работят.

„Аз не ги проверявам, аз им се радвам.“, каза Борисов.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments