Борисов: България ще влезе в чакалнята на еврозоната през юли, БСП иска оставки

0
110


България ще влезе в чакалнята на еврозоната през юли. Това съобщи в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той е в белгийската столица за извънредната Среща на върха, на която се обсъжда многогодишната финансова рамка на Европейския съюз.

Премиерът проведе среща със заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който отговаря за еврото. След нея Борисов съобщи, че ще вървим към чакалнята на еврозоната само при този курс на лева спрямо еврото и при абсолютен консенсус в страната. Това е казал и по време на срещата си с Домбровскис.

От своя страна зам.-председателят на Европейската комисия е декларирал, че е много висока степента на сигурност сегашният обменен курс, при който левът е фиксиран към еврото, да остане и след влизането в чакалнята на еврозоната. Той е подчертал, че „България има добра кредитна история на фискалната и бюджетната дисциплина, както и че имаме втория най-добър дълг на държавата в ЕС като съотношение на дълг спрямо Брутен вътрешен продукт.“

Бойко Борисов и Валдес Домбровскис
Снимка: Facebook

Междувременно в Народното събрание от БСП излязоха с нарочна декларация, в която обявиха, че икономическият ръст не бил 3,3% и затова България отлага с няколко месеца влизането в чакалнята на еврозоната. Първоначално страната ни трябваше да бъде приета през април. От БСП твърдят, че има манипулация на статистическите данни с цел заблуда на българския народ и заблуда на ЕС и неговите институции, предаде „Dnes.bg“.

От БСП обясниха, цитирайки статистически данни, че средно с около 5% на година расте потреблението на фирмите и домакинствата, расте и износът, а вносът намалява. Това според тях е невъзможно, защото няма да има какво да се потребява. Така от левицата заподозряха, че може би има малко вероятно, но възможно пропускане на данни или по-скоро умишлено манипулиране.

Според БСП не се отчетени внесени предимно петролни продукти за около 4 милиарда лева, които като се извадят от растежа, той ставал реално само около 0,8-0,9%, а не 3,3 на сто, както твърди правителството.

От левицата настояха правителството да подаде незабавно оставка, защото според тях се лъжат не само българските граждани, но и европейските институции.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments