Борислав Сандов: Спекулативно е твърдението за загуба на средства заради АМ „Струма“

2
135
Борислав Сандов
Борислав Сандов. Снимка: Facebook

Спекулативно е твърдението за загуба на средства заради автомагистрала „Струма“. Това обяви пред „БНР“ бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той коментира във въпроса във връзка с появилите се предположения, че заради негов акт от последните дни може да се възпрепятства доизграждането на аутобана през Кресненското дефиле.

Сандов е категоричен, че на 27 юли е било получено писмо от Европейската комисия /ЕК/, което категорично е доказало неговата теза в спора му с бившия регионален министър Гроздан Караджов. А в него се е казвало, че трябва да се направят равностойни трасета и да бъде изпълнено европейското законодателство, за да може да се довърши магистрала с финансиране от Брюксел.

Бившият министър се аргументира с това, че е издал съответните актове в последния момент, защото е чакал именно позицията на Европейската комисия по въпроса. А го е направил, за да има гаранция, че това не е негово лично твърдение.

Сандов разкри също така, че в този програмен период средства за автомагистрала „Струма“ вече няма, защото те са били насочени към аутобана „Европа“. Той свързва София с Калотина. Така и пари, които ще бъдат загубени, също няма. Това би се случило, само ако не се изпълнява екологичното законодателство на България и на Брюксел.

А по отношение на Караджов той настоявал да бъде изпълнено решение по ОВОС от 2017 година, но те се приемало много негативно от Европейската комисия.

В случая имало и загубено време и то било от декември досега, защото от Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ не са започнали да правят идейните трасета и да възложат оценка на алтернативите. Сандов подчерта, че ако е тунел, много бързо може да бъде направена ОВОС, защото с него няма какво да се увреди.

Абониране
Известие от
guest
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
МАРИЯ
МАРИЯ
9 дни по-рано

На Сандов ще му тежат на съвестта всички жертви, които следва да четем по медиите

Крис
Крис
9 дни по-рано

Съвсем реално всички ще платим за тарикатлъка на Сандов в един момент