Борислав Петков: Военните действия ще окажат сериозно влияние върху земеделската продукция

0
179
Пшеница
Пшеница. Снимка: Pixabay

Сериозно влияние върху земеделската продукция ще окажат военните действия на Русия в Украйна. Посевите със зимни култури, в това число ечемик, пшеница, не са подхранени. Площите за слънчогледа не са подготвени, както и за други пролетни култури. Темата коментира зърнопроизводителят Борислав Петков.

Пред „БНР“ той допълни, че „под ракетен обстрел е трудно да се работи, още повече, когато нямаш суровината – семената и торовете, дори да имаш голямото желание, няма какво да направиш“.

Петков поясни, че Русия и Украйна държат 30 на 100 от световната търговия на мека пшеница и този вакуум няма как да бъде запълнен нито от нашата страна, нито от съседна Румъния. Истината, че и двете страни просто не разполагат с нужните площи за производство.

В подобна ситуация, в каквато се намира в момента, не съществуват неща, освободени от намеса на държавата. Инструментите, които държавата трябва да ползва с оглед запазване на продоволствената сигурност, са вкарани в употреба.

Борислав Петков е на мнение обаче, че подобна инвазия не се предприема с толкова голяма афиширане и гръмка реклама. Действия от този характер, смята зърнопроизводителят, издават непознаване на състоянието на складовете на Държавния резерв. Причината е, че:

„Да събереш милион и половина тона – това е седем пъти повече от резерва, който ти държиш в момента. Няма как тези складове да поемат това зърно. Може да остане в складовете на земеделските производители, но идва нова реколта – ние трябва да поставим някъде своето зърно, което ожънем.“

Мерките от страна на управляващите са създали вътрешен вакуум, а оттам и редица въпросителни относно цената, на която ще бъде закупена пшеницата. Според него „трендът е възходящ“ и не се знае „дали големите купувачи – Египет, Мароко, Алжир, Турция“ ще увеличат своите резерви, предвид войната.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments