Борис Георгиев премиран с 3000 лв. от родната федерация по джудо

0
65
Борис Георгиев
Снимка: Българска федерация по джудо

Борис Георгиев бе премиран с 3000 лева от Българската федерация по джудо за сребърния медал от турнира Голям шлем в Ташкент. Наградата му бе връчена от президента на централата Румен Стоилов.

Всъщност отличието е най-ценното в колекцията на 24-годишния национал до момента, който е пети на европейско за мъже от 2020 г., световен и европейски шампион за полицаи през 2019 г., става и победител на турнир „Освобождение“ през 2020 г..

„Уникални емоции преживях и съм особено щастлив, че вече фокусът не е само около лидерите Ивайло Иванов и Янислав Герчев, но се появяват и други момчета с потенциал. Борис беше невероятен, много стабилен“, заяви старши треньорът Атанас Герчев.

В момента Георгиев е 47-ми в олимпийската ранглиста с 1072 т., като се нуждае от още 2000 точки, за да си гарантира участие на игрите Токио 2020. Националът ще има възможност да направи това на оставащите 3 турнира от Големия шлем, както и на европейското в Лисабон през април.

„Борис Георгиев е лицето ни на този турнир, но и останалите ни състезатели се представиха достойно. А тези премии, които даваме от нас, като федерация, им дават допълнителен стимул. И Борис е идеален пример за това. Завършил е висшето училище в Симеоново, а не спортното. Но той има възможност да участва на турнири, да трупа опит, за да стигне до това ниво“, каза президентът Румен Стоилов.

Борис Георгиев
Снимка: Българска федерация по джудо

На финала Георгиев загуби от българина с белгийски паспорт Тома Никифоров, с когото отдавна са приятели и са тренирали заедно. Но за първи път се срещат на официално състезание.

“Нямах никакво притеснение преди среща, излязох да се забавлявам и да правя това, което най-много обичам. Направих две грешки, а в джудото те са решаващи. Тома много ми е помагал, съветвал ме е за тактика, за съперници, тъй като от доста време е в елита. Познаваме се идеално. Но колкото и да сме близки, излезем ли на татамито забравяме за приятелството и даваме най-доброто от себе си“, сподели с усмивка Борис.

Следващият турнир за националите е също от веригата Голям шлем в Тбилиси от 26 март. Преди това националите ще направят лагер в Тетевен, в който ще се включи и живеещият в Япония Даниел Дичев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments