БЛС обвини НЗОК, че задържа неправомерно пари от здравните вноски, които са за лечение

0
21
Български лекарски съюз
Български лекарски съюз. Снимка: БЛС

От Българския лекарски съюз /БЛС/ отправиха обвинения към Здравната каса за начина, по който се разпределят парите от здравните вноски. Те поискаха спешни преговори с НЗОК.

Пред „БНТ“ председателят на БЛД д-р Иван Маджаров разкри, че касата неправомерно заделя пари от здравните вноски и планира вместо да ги даде за лечение на пациенти да ги върне в националния бюджет. В същото време парите за лекарства за здравните заведения за последните три месеца на годината са под въпрос. Освен това в над 200 лечебни заведения няма как да бъдат давани договорените по-високи възнаграждения заради липса на достатъчен финансов ресурс.

Маджаров призова ръководството на НЗОК да излязат на дебати и през обществото да кажат кой точно министър на финансите, на здравеопазването или началник в Здравната каса, им е възложил парите да не отидат за лечение на гражданите, а да бъдат връщани в държавния бюджет. Той разкритикува факта, че от касата гордо са съобщили как са успели да спестят 200 милиона лева. И не на последно място НЗОК използвала технически причини и не плащала на болниците за реално извършено лечение на пациенти. Именно по този начин бил натрупан този излишък от 200 милиона лева.

А сега според БЛС ръководството използвало факта, че нямало редовно правителство и действащо Народно събрание, тоест те нямало пред кого да се отчитат. Затова ако се наложело от съсловната организация щели да изпратят и сигнали до отговорните институции.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments