Близо 72 милиона лева са получили малки предприятия у нас заради коронакризата

0
48
Министерство на икономиката
Министерство на икономиката, Снимка: Скрийншот от Google Maps

Близо 72 милиона лева са получили микро- и малки предприятия у нас заради кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19. Това съобщиха от Министерството на икономиката. Точната сума е 71 736 919, 65 лв. Тя е била преведена по процедура „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Днес стартира оценката на последните три оценителни сесии, с което всички над 27 хил. подадени проектни предложения по процедурата вече са в оценка.

„Изпълняваме един от основните ангажименти, които поехме, а именно по-бързо достигане на средствата за преодоляване на икономическите последици от кризата към българския бизнес“, коментира министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

По думите му бързото усвояването на средствата от българските фирми, както и скоростта по тяхното изпълнение, са изключително важни. Борисов посочи, че само за последния месец са изплатени над 40 млн. лв. и допълни, че са осигурени необходимите средства всички кандидатствали по процедурата и отговарящи на условията подадени проектни предложения да бъдат финансирани.

Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 /ОПИК/ подписа нови 1209 броя административни договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с одобрените за финансиране кандидати от девета и десета оценителни сесии по процедурата. Приключи и оценката по дванадесета оценителна сесия, като по нея са одобрени за финансиране 778 проектни предложения.

През тази седмица приключи подаването на проектни предложения и по процедурата за „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. Били са получени 1932 проекти предложения на обща стойност 263 688 340.21 лв.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments