Близките на убита заради ревност жена в Пещера протестират срещу намалена присъда

0
934
Катя Генова
Снимка: Скрийншот от репортаж на NOVA

Роднини и приятели на убита от мъжа си жена протестират заради намалената му присъда. През 2017 година Катя Генова беше намушкана няколкократно от съпруга си на централно кръстовище в Пещера. Георги Генов беше осъден на 30 години затвор, но присъдата му беше намалена с 10 години от Върховният касационен съд.

Роднините на Катя са разгневени и определиха съдебното решение като „безумно, нечовешко и жестоко“. Те смятат да съдят страната ни в Страсбург.

На 1 септември 2017 година 44-годишният Георги Генов пресрещнал жена си Катя на автобусна спирка, ударил я и й нанесъл няколко смъртоносни прободни рани. До убийството, извършено пред очите на десетки свидетели, се стигнало след семеен конфликт. Делото беше гледано по съкратеното производство, а в съдебната зала стана ясно, че мъжът е нанесъл 17 удара с нож на съпругата си от ревност.

Майката на Катя разказа пред „NOVA“, че Георги е причакал Катя. Вървял е след автобуса й, жената го видяла, но не очаквала, че ще я убие. Мислила, че ще има скандал, спор, но вместо това почнал да я бие, повалил я на земята и я намушкал 17 пъти.

След това 3 дни убиецът се укривал в село Мухово. Според бащата му – той не се е крил, защото къщата била негова. Отишъл, за да се усамоти и да бъде на спокойствие. Георги бил бесен, че Катя го напуснала.

Делото два пъти се гледаше в Пазарджишкия окръжен съд заради забравен подпис на съдийка в протокола. Присъдата на Генов от 30-години затвор беше определена, след като той поиска процесът да бъде гледан по съкратеното следствие. Преди броени дни обаче тя беше намалена с 10 години. Мотивите на магистратите – Генов не е действал умишлено, убийството е спонтанно и необмислено. Смекчаващите вината обстоятелства били изразеното съжаление в съда и трудовата му ангажираност.

Майката на убитата смята, че когато има съкратеното производство много факти не се разкриват и убийството в случая е било умишлено. Тя отчита, че Георги е взел нож от дома му и това показва, че го е решил предварително.

Убитата Катя имала две деца от Георги.

„Децата на дъщеря ми останаха на улицата. Дядо им смени ключалката. Аз ги прибрах. Баща им не ги потърси след смъртта на Катя“, добави майката на Генова.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments