Благоевградският кмет сезира прокуратурата за източване на пари от Онкологията в града

0
118
Илко Стоянов
Илко Стоянов. Снимка: Илко Стоянов, Фейсбук

Благоевградският кмет Илко Стоянов обяви, че има реална опасност Специализираната болница за активно лечение по онкология в града да фалира. По време на пресконференция той посочи причината – огромен теч на финансови средства през годините.

„Преди няколко месеца беше сменен управителя на Онкологичната болница и беше започнат одит за проверка на цялостното състояние на общинското дружество. (…) В края на миналата седмица, а сега вече и на Медицински съвет се запознахме с фрапиращи нарушения – нагло, цинично и безпардонно. (…) Ако не бяхме извършили промяна болницата отиваше към ликвидация и може би всичко щеше да бъде заметено.“

Над 200 000 лева са били присвоени от болницата само през изминалите две години, твърди градоначалникът, като добави, че проверката продължава и в момента. По думите му те са били отклонявани чрез осчетоводяване на средства за медикаменти, с които се лекуват онкопациенти. Според него вместо да се плащат нужните лекарства, парите са били превеждани по сметка на взаимоспомагателната каса и са били изтеглени кеш, от служител на лечебното заведение.

„Вместо да плати лекарствата той ги превежда по сметка на ВСК – съвсем друга сметка от тази, която е на кредитора с лекарствата. В момента наличността по сметка е 13 лева“, обясни Стоянов.

По случая ще бъде сезирана Благоевградската районната прокуратура. Доставките на лекарства няма да бъдат спрени.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments