Бившият президент на Южна Корея Пак Кън Хе беше помилвана от новата власт

0
32
Пак Кън Хе
Пак Кън Хе. Снимка: Фейсбук

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин помилва бившия президент Пак Кън Хе, която излежаваше 22-годишна присъда за огромен корупционен скандал, предава „BBC“. 69-годишната жена беше осъдена за злоупотреба с власт и принуда през 2018 г., след като беше подложена на импийчмънт предишната година. Тя беше първият демократично избран лидер в страната, който беше принуден да отстъпи от поста си.

Пак е хоспитализирана три пъти тази година поради хронични болки в раменете и кръста. Местното издание Yonhap съобщи, че Пак, която е сред бенефициентите на специалната амнистия на Мун за новата година, е била включена в списъка отчасти поради лошото ѝ здравословно състояния.

Съобщението дойде като изненада, тъй като президентът Мун Дже-ин преди това отхвърли помилването. Първата жена министър-председател на Южна Корея Хан Мьонг Сук, която излежа присъда от две години затвор от 2015 до 2017 г. за подкуп, също беше оневинена от правителството в петък.

През 2018 г. Пак беше призната за виновна по 16 от 18 обвинения, повечето от които свързани с подкуп и принуда. Съдът постанови, че тя е била в тайно споразумение с нейния близък приятел Чой Сун-сил, а целта е била да притисне конгломерати като електронен гигант Samsung и търговска верига Lotte да дадат милиони долари на фондации, управлявани от Чой. Освен това Пак беше призната за виновна за изтичане на поверителни президентски документи на дългогодишната си приятелка.

Бившият лидер винаги е отричал неправомерни действия. Първоначално Пак беше осъдена на общо 30 години затвор и беше глобена с 20 милиарда вона (12,5 милиона паунда, 16,8 милиона долара), но по-късно върховният съд намали глобата и срока на 15 години за корупция с още пет за злоупотреба с власт.

Цялата афера предизвика множество масови протести в Южна Корея – много от които призоваха Пак да се оттегли – тъй като бяха оголени сенчестите връзки между най-висшите политически ешелони и ръководителите на конгломерати в Южна Корея.

Случаят също проправи пътя за либерала Мун Дже-Ин към властта след Пак, тъй като той води кампания с обещание да изкорени корупцията във висшите длъжности, казва кореспондентът на „BBC“ в Сеул Лора Бикър.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments