Бившият премиер на Австралия Скот Морисън е държал тайно портфейли на министерства

0
67
Скот Морисън
Скот Морисън. Снимка: Scott Morrison , Facebook

Австралийският премиер Антъни Албанезе заяви, че ще разследва съобщенията, че неговият предшественик Скот Морисън тайно е поел три роли в министерството, предава „BBC“.

Морисън стана съвместен министър на здравеопазването, финансите и ресурсите през двете години, преди да загуби властта през май, съобщават местните медии. Албанезе увери, че ще потърси правен съвет относно решенията, като ги нарече „неприемливи“ и „просто странни“. Бившият премиер отказа коментар.

В понеделник генерал-губернаторът Дейвид Хърли – представител на кралицата в Австралия – потвърди, че е подписал „административен инструмент“, който е позволил на Морисън тайно да поеме портфейлите. Това е „в съответствие с член 64 от конституцията“, обясни говорител.

Но Албанезе, експерти по право и бивши колеги на Морисън критикуваха секретността около него. Съобщава се, че дори някои министри не са знаели, че споделят портфейли с бившия премиер. Пред репортери в понеделник Албанезе заяви:

„Това е нещо като тенекиена тенджера, на която бихме се присмивали, ако беше в недемократична страна.“

Местните медии съобщиха, че бившият здравен министър Грег Хънт се е съгласил през 2020 г. да сподели портфолиото си в случай, че стане недееспособен от COVID.  Tогавашният министър на финансите Матиас Корман – сега ръководител на ОИСР – обаче е научил едва миналата седмица, че ролята му е съвместна, се казва в доклад на местния издател „News.com.au“.

Морисън положи клетва като втори министър на ресурсите – присъединявайки се към Кийт Пит – миналата година. Той използва правомощията си, за да блокира лиценз за проучване на газ в Нов Южен Уелс – решение, на което Пит се противопостави.

Албанезе от своя страна коментира, че няма да спекулира с предстоящите правни съвети, но обвини своя предшественик, че е управлявал „в сянка“. Когато беше помолен да отговори на коментарите на Албанезе, Морисън каза, че не е запознат с тях. Пред „Sky News Australia“ той заяви:

„Откакто напуснах работата си, не съм се занимавал с ежедневна политика.“

Заместникът на Морисън от юни 2021 г., Барнаби Джойс, подчерта, че не е знаел предварително за назначенията. Пред „Channel 7“ Джойс заяви следното:

„Разбрах за това и не съм съгласен с него. Вярвам в кабинетна система на управление, при която министрите отговарят за собствения си портфейл. Ние нямаме президентска форма на управление.“

Дясноцентристката коалиция претърпя убедително поражение на общите избори през май. Тя загуби много места в градовете – където действията в областта на климата и политическата почтеност се смятаха за ключови въпроси. През юли по време на своя реч в Пърт Морисън предизвика полемика, като заяви пред посетителите на църквата да не вярват на правителствата, както и на ООН.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments