БФС недоволства от публикации, че България е в Топ 3 по съмнителни мачове

0
98
Български футболен съюз (БФС)
Български футболен съюз (БФС). Снимка: БФС

Българският футболен съюз (БФС) реагира остро срещу публикации в „някои медии“, посочващи, че страната е сред първите три по брой сигнали за съмнителни мачове в света. Според БФС „информацията е поднесена тенденциозно и не отговаря на усилията на организацията, полицията и прокуратурата“.

Заключението е на базата на доклада на компанията за мониторинг на залаганията на спортни събития ESSA. Според него за 2018 г. в България е имало сигнали за три съмнителни футболни мача, колкото е броят в още шест държави. Според доклада начело е Испания със седем двубоя, следвана от Украйна с пет.

БФС заяви, че е активен партньор на УЕФА в борбата срещу нелегалните залагания и манипулирането на футболни мачове и се забелязва спад при сигналите за съмнителни двубои в страната.

„От започването на работата на Системата за ранно оповестяване на УЕФА за съмнителните футболни мачове (BFDS) през 2012 г., тенденцията е за чувствително намаляване на получените сигнали, касаещи първенствата, администрирани от БФС“, се казва в изявлението на футболния съюз.

В него се изтъква, че получените сигнали през сезон 2012-13 са около 50, миналият сезон са били шест, а през настоящата кампания са три. БФС припомни, че мониторингът в Европа, се осъществява от основния партньор на УЕФА и ФИФА – Sportradar, с който преди година БФС сключи договор за превенция на отборите от Първа и Втора лига и първенствата до 19 години.

Източник: БФС
Източник: БФС

„С половината клубове от Първа и Втора професионална лига вече са проведени обучителни семинари, като кампанията ще продължи до края на тази година. Всички сигнали, получени от УЕФА за съмнителни срещи или друга информация, касаеща манипулиране на мачове, е предадена на разследващите органи“, пише в съобщението на БФС.

Трите мача с подозрително движение на залозите се предполага, че са с участието на „Верея“ (срещу „Славия“, „Берое“ и ЦСКА). Тимът от Стара Загора беше глобен с 5000 лева заради постъпило от УЕФА официално уведомление „за сериозни съмнения за участие в срещи от първенствата, турнира за Купа „България“, Суперкупата или други с предварително уговорен резултат“.

БФС посочва още, че „Sportradar извършва анализите си на база на партньорството си с над 500 букмейкърски компании в световен мащаб, докато докладът на ESSA е базиран само върху данните от 27 букмейкърски къщи“ и „в него не се упоменава името на България сред водещите страни по уговорени футболни мачове“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments