Безработни учители са в безизходица след пожар

0
69
ПБЗН Кюстендил
Снимката е илюстративна

Пожар унищожи дома на брат и сестра от Кюстендил. Цветанка и Любомир Симеонови се намират в безизходица, тъй като в момента са безработни и няма как да изтеглят заем, за да стегнат жилището си.

Инцидентът е станал на Нова година, докато двамата са били в София при роднини, за да отпразнуват празника.

„В първите минути на 2019 г. вместо пожелания по телефона, получих тревожно обаждане от съседи. Пожарната дошла веднага, но нали е Нова година, докато съседите видят, че нещо тлее… То е било заря над нашата къща по техните думи. Минават 30 минути и изгаря почти всичко, тогава се обадили и на тел. 112. Изгорели са ни килимите, дрехите, всичко е унищожено”, коментира Цветанка пред struma.bg.

Разследващите смятат, че пожарът е възникнал злоумишлено, а по думите на Цветанка отношенията й със съседите са изключително добронамерени.

„Явно огънят е причинен от някакви хулигани, я пиратка са хвърлили в нетрезво състояние, я нещо по-силно. Минали години са ни чупили прозорци на сутерена, нищо страшно. Даваш 20-30 лева и си готов. Но сега запалиха целия етаж, изгоря дограмата. Няма къде да отидем, брат ми е при познати в София. Тук изгоря и елинсталацията. Всичко е черно, ток няма как да се пусне, без да се направи нова“, коментира още потърпевшата.

В момента останалите без дом са приютени от роднини в столицата.

„Няма как да досаждаме по-дълго време. Ние в момента в една стая сме четирима души. В София сме от 4 януари, спахме тук на студено, като се прибрахме и се разболяхме. Завиваме се с юргана през глава, ток няма никъде. Не разполагаме с печка на дърва да ни топли. Само на ток се отоплявахме”, споделя още кюстендилката.

Цветанка и Любомир са начални учители по образование. Тя е преподавала 12 години на ученици до четвърти клас, а Любомир е работил като асистент по политическа икономия. От няколко години страда от заболяване на ставите и е трудно подвижен.

„За дограмата, след като проверих в две фирми, ми казаха, че искат към 3000 лева, да не се зида стената. И вътре искат още 500 лева за другите прозорци. В смисъл, най-евтиният вариант е този. Не говорим за нещо скъпо, а за най-обикновено стъкло. Това е най-наложително, боядисване на стаите не предвиждаме, тъй като трябват други средства – боя, работа, труд, майстори, нали всичко се плаща. Всичко е опожарено, за покъщнината въобще не говорим, а за най-спешното“, казва педагожката.

За възстановяване на електричеството също ще е необходима непосилна за тях сума. Жената отчита като пропуск, че не е застраховала жилището.

„Годишно щеше да излезе 120 лева. Не, че застрахователите дават много пари, но все пак е вариант“, допълва жената.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments