Безапелационна победа в многобоя на българските гимнастички на Световната купа в София

0
216
Безапелационна победа на гимнастичките ни на Световното в София
Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика

България спечели титлата в многобоя при ансамблите на Световната купа по художествена гимнастика в София, съобщават от Федерацията.

За Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова това е първо състезание след пауза от около една година заради пандемията от коронавирус.

Възпитаничките на Весела Димитрова направиха трибют на новото си съчетание с три обръча и два чиста бухалки на фона на музика от „Спартак“ от Арам Хачатурян. За премиерата на композицията бяха подготвени и красиви нови трика.

Българките получиха оценка от 40.200 точки (22.100 за трудност и 8.100 за изпълнение). Композицията е изключително сложна и гимнастичките имаха някои неточности, но като цяло играха много силно.

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова получиха и рекордната за спорта оценка от 44.150 точки за съчетанието си с пет топки. Така България стигна до златото в многобоя със сбор от 84.350 точки и се класира за двата финала на отделните уреди днес с първи по сила оценки.

Боряна Калейн
Боряна Калейн. Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика

Боряна Калейн си завоюва две награди, след като стана кралица на Световната купа по художествена гимнастика в София и любимка на феновете. Втора и трета в подреждането за кралица на Световната купа са Стефани Кирякова от ансамбъла на България и Катрин Тасева.

По традиция кралицата на Световната купа ще получи и красива корона, изработена от сребро и инкрустирана с бели и лилави цирконий. Тиарата е направена по концептуален дизайн на Хелена Умбергер, а процесът за създаването й отнема 1 месец. Короната е преходна и се връчва всяка година на победителката в журналистическо допитване.

За най-грациозната чуждестранна гимнастичка беше избрана Милена Балдасари от Италия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments