Белият дом „няма да сътрудничи на разследването за импийчмънт“

0
12
Доналд Тръмп. Снимка: wikimedia commons
Доналд Тръмп. Снимка: wikimedia commons

Белият дом официално отказа да сътрудничи на разследването за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.

Писмо, изпратено до лидера на Демократичната партия, го отхвърли като „неоснователно“ и „конституционно невалидно“.

Три комисии, ръководени от демократите, разследват Тръмп. В центъра на разследването е жалба на агент на ЦРУ, в която се твърди, че Тръмп е опитал да окаже натиск на Украйна да разследва дейността на сина на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън в замяна на финансова и военна помощ за Киев. Демократът Байдън в момента е най-вероятният конкурент на Тръмп на предстоящите през ноември 2020 г. президентски избори.

Белият дом също така укри записите на разговорите между американския президент и украинския му колега Володимир Зеленски.

Писмото на Белия дом идва часове, след като администрацията на Тръмп забрани на американския посланик в Европейския съюз да се яви на официално изслушване в Конгреса на САЩ по въпроса.

Адвокатът на Белия дом Пат Циполони е адресирал писмото от осем страници до председателя на долната камара и лидер на демократите Нанси Пелоси и тримата председатели на комисиите.

Той ги обвинява, че са започнали разследване, което „нарушава основните права за почтеност и записания в конституцията надлежен процес“.

В писмото се настоява, че тъй като демократите не са гласували за започване на процедура по импийчмънт в Конгреса, разследването е „конституционно невалидно“.

Писмото обвинява демократите, че се опитват да променят резултатите от изборите през 2016 г. и „да лишат американския народ от президента, който са избрали свободно“.

„За да изпълни задълженията си към американския народ … Президентът Тръмп и неговата администрация не могат да участват във вашето партизанско и неконституционно разследване при тези обстоятелства.“

В отговор Пелоси нарече писмото „явно погрешно“ и обвини Тръмп в опит да „нормализира беззаконието“.

„Г-н президент, не сте над закона. Ще бъдете държан под отговорност“, коментира тя.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от