БЕХ обжалва глобата от 77 млн. евро, наложена от Европейската комисия

0
91
Булгаргаз
"Булгаргаз". Снимка: wikimedia commons

Българският енергиен холдинг (БЕХ) и дъщерните му дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са обжалвали глобата от 77 милиона евро, която им наложи Европейската комисия в края на 2019 г. Жалбата пред Общия съд на Европейския съюз е подадена на 28 февруари.

Газовите компании не приемат заключението на ЕК, че са злоупотребили с господстващото си положение на българския газов пазар.

Делото срещу БЕХ бе образувано преди години след сигнал на „Овергаз“.

Плащането на глобата, наложена на 17 декември, е дължимо в срок от три месеца. В случай на обжалване процедурните правила предвиждат или условно плащане на глобата, която подлежи на възстановяване в случай на успешно обжалване, или предоставяне на обезпечение.

Според ЕК между 2010 и 2015 г. БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура.

БЕХ е използвало господстващото положение на едно от дъщерните си дружества — „Булгартрансгаз“, за да защити почти монополното положение на другото си дъщерно дружество, „Булгаргаз“, по отношение на доставките на газ. Освен това „Булгаргаз“ се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти.

Без да имат достъп до тази основна инфраструктура, за потенциалните конкуренти е било невъзможно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро в България. Това е попречило на развитието на конкуренция и е осигурило почти монополно положение на „Булгаргаз“.

Разследването е започнало през 2013 г. От стенограма на правителствено заседание, проведено два дни след оповестяването на глобата, се разбира, че в продължение на три години България е предлагала на Брюксел различни мерки, но не се е съгласила с предложението на ЕК собствеността на „Булгартрансгаз“ да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял. Тогава като български успех беше изтъкнато, че размерът на глобата е намален над три пъти – от 300 млн. на 77 млн. евро.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments