ББР разясни програмата за енергийна ефективност на малкия и средния бизнес

0
43
Българска банка за развитие
Българска банка за развитие, Снимка: ББР

Българската банка за развитие /ББР/ представи програмата за енергийна ефективност на малкия и средния бизнес. Това се случи по време на организирано от тях онлайн събитие.

„ББР пое уверено в посока на зелена трансформация. Създаваме продукти, с които да сме полезни на бизнеса и подкрепяме зелените политики на България“, каза при откриването на уебинара София Касидова, ръководител „Стратегическо и устойчиво развитие“ в банката.

В събитието се включиха предприемачи и представители на институции, които се запознаха с възможностите за допълващо и мостово финансиране от ББР. Средствата са предназначени за микро-, малки и средни предприятия от сектора на преработващата промишленост, които са подали проектни предложения по процедурата „Възстановяване на МСП чрез подобряване на енергийната ефективност“, финансирана от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ /ОПИК/.

Илиана Андронова, ръководител „Устойчиви финанси и продуктово развитие“ в ББР, представи предимствата на новата програма. По нея се предлага 100% финансиране на разходите без ДДС, възможност за кредит преди подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ и възстановяване на разходи, извършени след датата на кандидатстване към ОПИК. Облекчени са и изискванията за обезпечение.

В уебинара на ББР участваха и ръководителите на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Илияна Илиева и Калин Маринов. Те представиха възможностите за повишаване на конкурентоспособността чрез по-добра енергийна ефективност в процедурите по ОПИК. Разгледани бяха и предстоящите мерки в подкрепа на бизнеса, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост и одобрената през миналия месец Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments