БАЗ и СЗБ: Заведенията са пред фалит

0
44
Затворени заведения
Затворени заведения. Снимка: Pixabay

Две седмици след въвеждане на задължителния „Зелен сертификат“ за посещение на закрити ресторанти, заведения и молове, 94% от от ресторантьорския бранш са пред фалит, заявиха от Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ и Сдружението на заведенията в България /СЗБ/.

От двете Организации посочват, че стотици собственици са затворили обектите си. Според представителите на бизнеса служебният кабинет не е изпълнил поетите ангажименти и обещанията към сектора. Те коментираха, цитирани от „Труд“:

За да бъдат работещи мерките и да не са пагубни за бизнеса, е необходимо да бъдат изпълнени 5 условия от страна на държавата.

От БАЗ и СЗБ настояват да започне издаването на сертификати при положителен тест за антитела. Както и бързите тестове да са безплатни, а да не струват 10 лева, колкото сега плащат желаещите да посетят нощен клуб, ресторант или кафе. Освен това от бизнеса са категорични, че трябва „Зелените сертификати“ да бъдат въведени за всички търговски обекти, държавни и общински служители. Както и да важат само, когато страната ни е в „тъмно червена“ зона на заболеваемост.

Последното условие, поставено от бизнеса да приеме новите мерки, е да бъде измислен режим и за хората, на които заради придружаващи заболявания, не е препоръчително поставянето на ваксина. БАЗ и СЗБ настояват за спешни действия от страна на държавата. От Организациите отбелязват:

Не ни интересуват вашите политически игри и популизъм. Не ни интересува колко ви е страх да вземете едно или друго решение, което знаете, че е правилно, но нямате интереси, лични интереси да го направите. Имате пет точки за изпълнение. Три от тях на томбола да изтеглите, ще спасите хиляди хора, заети в сектор туризъм. Очакваме действия, дами и господа, а не поредното тупане на топката.”

Ресторантьорите заявяха, че няма да провеждат протести до изборите, за да не бъдат обвинявани в политически игри.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments