Байдън представя невиждан досега бюджетен план

0
84
Президент на САЩ Джо Байдън
Президент на САЩ Джо Байдън. Снимка: Joe Biden, Facebook

Американският президент Джо Байдън призова да се предвидят разходи от държавния бюджет в размер на милиарди, насочени към възстановяването на икономическия растеж на САЩ чрез инвестиции в областта на влошената инфраструктура и климатичните промени. Предложението, което е на стойност 2,3 трлн. долара, има за цел да насочи милиарди средства към инициативи като изграждане на голям брой зарядни станции за електрически превозни средства и премахване на оловни водопроводни тръби, предава BBC.

Президентът обясни, че разходите ще бъдат частично компенсирани чрез повишаване на корпоративните данъци. Въпросната идея бързо предизвика остри противоречия и критики. Републиканците нарекоха този ход „рецепта за стагнация и икономически спад„, докато влиятелни бизнес организации, включително Търговската камара, заявиха, че подкрепят инвестициите, но са против увеличението на данъците. Противопоставянето на предложението е  знак, че предстои тежка „борба“ за въвеждането му, тъй като, за да се случи това е нужно одобрението на Конгреса.

Представители на Белият дом представиха предложения план като един от най-амбициозните планове за изразходване на държавния бюджет от десетилетия насам, като заявиха, че инвестициите са необходими, за да се съхрани окаяната икономика на САЩ, както и да се насърчи растежа и конкурентоспособността на страната спрямо други мощни икономики, каквато е Китай. „Това не е план, предложен чрез стреляне на сляпо.“, обяви Байдън по време на своя реч в Питсбърг, Пенсилвания, излъчена вчера. „Това е невиждана досега инвестиция в САЩ.“, добави той.

Какво по-конкретно предвижда предложението?

Байдън призовава за инвестирането на повече от 600 млрд. долара в областта на инфраструктурата, включително модернизиране на пътищата, подмяна на релсови автомобили и автобуси, както и ремонт на рушащи се мостове.

Много повече средства ще бъдат вложени в инициативи като подобряване на  условията в болниците за ветерани, осигуряването на достъпни жилища за гражданите в нужда, разширяване на високоскоростната широколентова мрежа, както и отпускане на щедри финансови стимули, насочени към производствени и технологични изследвания. Наред с това, държавният лидер предлага големи суми да бъдат предвидени и за развитие на селските райони и общностите, съставени от цветнокожи жители,  включително създаването на национална климатична лаборатория, която да работи съвместно с един от университетите, в който се обучават предимно чернокожи студенти.

Бюджетният план  за разходите, който трябва да бъде одобрен от Конгреса, ще бъдат разпределен за осем години напред. От Белия дом обясниха, че увеличението на данъците ще компенсира разходите в продължение на 15 години.

Байдън призова и за повишаване на корпоративната данъчна ставка от 21% на 28%, ход, който би повлиял частично на данъчните съкращения в САЩ, приети през 2017 г. Той също така предложи да се повиши минималната ставка, начислена за печалбите в чужбина. По време на своята реч лидерът демонстрира одобрението си относно такъв вид бюджетни планове и подчерта, че е „отворен и за други идеи„, що се отнася до компенсирането на разходите.

Приоритизиране на инфраструктурата по нов начин

Стефани Пашман е главен изпълнителен директор на Конференцията за устойчиво развитие на общността, регионална група за икономическо развитие в Питсбърг, където Байдън изнесе речта си вчера. Градът, разположен в щата Пенсилвания, който беше ключов за победата на президента, работи по изграждането на нов център за високотехнологични изследвания в различни области, една от които автомобилния сектор, и по –специално автономните превозни средства.

Пашман обясни, че обещанието на президента е свързано с отпускането на милиарди държавни средства, които ще бъдат вложени в насърчаването на модерни инициативи в амбициозни местни планове за развитие, като сред идеите са и изграждането на нова изследователска лаборатория, фокусирана върху иновациите в товарния железопътен транспорт, като автономни влакове.

„Идеята е да трансформираме железопътната индустрия, но за тази цел се нуждаем от 600 млн. долара, отпуснати от правителство, за да развием това, което можем да осъществим на местно ниво. „През последните няколко години не мисля, че правителството беше в състояние да възприеме това на нивото, на което трябваше да се обърне внимание и да се инвестира, за да се задвижи икономиката на нашия регион, както и всички други местни икономики на нацията. „Ясно е, че така ще се приоритизира инфраструктурата по нов начин.„, каза още тя.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments