Байдън печели предварителния демократичен вот за президент в Орегон

0
105
Президент на САЩ Джо Байдън
Президент на САЩ Джо Байдън. Снимка: Joe Biden, Facebook

Републиканските избиратели в огромния втори конгресен окръг на Орегон във вторник избраха бившия държавен сенатор Джо Байдън за техен кандидат, който да замести Грег Уолдън, отказал да се кандидатира за 12-и мандат в консервативния регион, обхващащ източната и централната част на щата, пише “AP News”.

Клиф Бенц победи бившите законодатели на държавата Джейсън Аткинсън и Кнут Бюлер. Бюлер също се кандидатира неуспешно за губернатор през 2018 г. като номиниран от Републиканската партия.

Бенц ще има предимството на изборите през ноември заради подкрепата от републиканската част на щата. Неговият опонент не е ясен, тъй като предстои да бъде избран от демократичната страна. Това е вторият окръг в Орегон, представен от републиканец. Четиримата членове на американския конгрес в Орегон вече спечелиха своите праймери.

Гласуването в пощите беше усложнен процес този път заради пандемията от коронавирус, тъй като наблюдателите упражняват социално дистанциране в окръжните служби, докато броят на персонала е намален. Изборните работници получиха инструкции за боравене с бюлетини заедно със защитни средства от Националната гвардия в Орегон.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън спечели демократичния вот на Орегон, изпреварвайки сенатора от Вермонт Бърни Сандърс и сестрата от Масачузетс Елизабет Уорън, които прекратиха двете си лични кампании по-рано през годината.

Президентът Доналд Тръмп спечели безпрецедентно президентския конкурс на Републиканската партия в Орегон.

В първичния републикански Сенат победи Джо Рае Перкинс. Пъркинс ще се изправи срещу демократичния сенатор Джеф Меркли.

Така на практика двама демократични сенатори бяха обвързани в стремежа им всеки от тях да бъде кандидат на своята партия за издигане на поста държавен секретар – втората по високопоставеност държавна служба в Орегон. Шемията Фаган и Марк Хас изпревариха Джейми Маклауд-Скинър, който се кандидатира неуспешно срещу Уолдън през 2018 г. като кандидат за демократите.

Държавният сенатор Ким Тачър изглежда се насочи към лесна победа, за да бъде кандидатът на републиканците за държавен секретар.

Една местна раса събира национално внимание. Избирателите в столичния Портланд изглежда недвусмислено одобряват събирането на данъци върху личния доход и печалбите на бизнеса, което ще докара цели милиарда долара – средства, които ще бъдат влагани цяло десетилетие за борба с бездомността.

Мярката за гласуване беше планирана преди пандемията да намали мощността на американската икономика до пъплене. Как реагират избирателите в либералния град на фона на пандемията ще бъде от полза за други градове на Западното крайбрежие, които се борят за справяне с нарастващото население на улицата, тъй като други източници на приходи бавно пресъхват.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments