Байдън обяви, че ще бъдат отпуснати 1,9 трилиона щатски долара в помощ на икономиката

0
106
Джо Байдън
Джо Байдън. Снимка: Joe Biden, Facebook

Новоизбраният президент Джо Байдън представи план за стимулиране на икономиката на САЩ, която е сериозно засегната от пандемията от COVID-19. Предвидената сума е в размер на 1,9 трлн. и ще бъде отпусната преди да встъпването му в длъжност следващата седмица, предава „BBC“.

Ако предложението бъде прието от Конгреса, ще бъдат изплатени 1 трлн. долара за домакинствата, с директни плащания от  1400  долара на всички американци. Наред с това стимулиращият план предвижда 415 млрд. долара за борба с вируса и 440 млрд. долара за малкия бизнес.

Бъдещият президент Байдън, който е демократ, обеща да помогне на нацията си да победи пандемията, която до момента е причинила смъртта на повече от 385 000 души в САЩ. Миналата година той проведе кампания, като се зарече да свърши по-добра работа по отношение на борбата с коронавируса в сравнение с президента Доналд Тръмп. Настоящото предложение на Байдън за отпускане на стимулиращия пакет идва точно в момент, когато броят на случаите на заразени в страната достигна рекордни нива. Всеки ден в САЩ се отчитат над 200 000 нови случая на заразен, а ежедневният брой на смъртните случаи в някои дни надхвърля 4000 души.

Какво каза Байдън?

По време на своя реч, излъчена вчера вечерта от родния му град Уилмингтън, Делауеър, новоизбраният президент заяви:

„Кризата, на която сме свидетели на дълбоки човешки страдания е налице и няма време за губене. Здравето на нашата нация е заложено на карта. Трябва да действаме, и то веднага.“

След това Байдън добави: „Ще има трудности, но аз винаги ще бъда честен с вас както за напредъка, който постигаме, така и за пречките, с които се сблъскваме.“

Какъв е планът за борба с коронавируса?

Байдън възнамерява да пренасочи 20 милиарда долара към програмите за ваксиниране на американците, включително изграждането на центрове за масово ваксиниране и изпращането на мобилни такива в отдалечените райони. Съгласно стъпките, които предприе администрацията на Тръмп, бяха доставени две ефективни ваксини, но здравните служители твърдят, че разпространението на дозите трябва да се ускори.

Планът на Байдън предвижда и 50 млрд. долара за още по-мащабно тестване сред населението, както и 130 млрд. долара за подпомагане на повечето училища, с надеждата те да отворят врати отново до пролетта. Друга част от сумата ще финансира и наемането на 100 000 служители в сферата на общественото здравеопазване, които ще имат задачата да проследяват лицата, които са били контактни със заразени с COVID-19.

Какво се предвижда в икономически план?

При близо 11 милиона безработни в страната, допълнителните обезщетения за безработица ще се увеличат до 400 долара на седмица. Понастоящем сумата е в размер на 300 долара на седмица. Срокът, в който ще бъдат изплащани ще бъде удължен до септември, като наред с това ще бъде наложен и мораториум върху принудителните изселвания и изземането на жилища в случай на неизплатени погасителни вноски.

Предложението за 1400 щатски долара под формата на директни плащания към американците ще бъде добавено към плащанията от 600 долара, предвидени в законопроекта за икономически облекчения, приет миналия месец. Така сумата, която ще се изплаща на семейства ще бъде на стойност 2000 долара. Неотдавна самият Тръмп призова подобна мярка да бъде въведена, а Байдън подкрепи идеята.

Новоизбраният президент смята да призове Конгреса да удвои и минималната заплата в страната до 15 долара на час, което сред водещите приоритети на демократите.

Конгресът ще приеме ли плана?

Републиканците вероятно ще възразят срещу натрупването на още дългове, тъй като САЩ вече са натрупали доста такива. Бъдещият президент също  признава, че планът, който предлага няма да е  „евтин„. Въпреки това той успокои, че неговите колеги демократи, контролиращи и двете камари на Конгреса, ще му помогнат да разпредели средствата по най-добрия начин.

Началото на мандата на Байдън обаче ще се проведе на фона на процеса по импийчмънт срещу настоящия президент Тръмп. Не е ясно колко бързо ще продължи работата на Сената в тази посока, а именно дали ще гласува за осъждането на президента. Все пак се очаква събитието сериозно да отклони вниманието от програмата на Байдън.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments