БАН откри изложба: “Виж Невижданото: Зората на човечеството”

0
17
Изложба
Изложба. Снимка: БАН

Националния природонаучен музей на БАН бе открита изложбата “Виж Невижданото: Зората на човечеството” с автор на научната концепция – проф. Николай Спасов, съобщиха от ведомството.

Експозицията е втората от серията временни изложби, представящи непоказани досега образци от научните колекции на НПМ-БАН. Тя е свързана с палеоантропологичните открития, направени в страната ни и на Балканите през последните 15 години – находки, които променят представите ни за първите стъпки на човечеството – както тези на предчовеците, стоящи в началото на човешката еволюционна линия, така и на първите съвременни хора, населили Европа.

Изложбата бе открита от министъра на културата проф. Велислав Минеков, от директора на музея проф. Павел Стоев и от доц. Ина Анева – научен секретар на направление „Биоразнообразие, биоресурси и екология“ на БАН. Проф. Николай Спасов запозна своите гости с вълнуващите открития, като започна с история за първия потенциален предчовек – грекопитека.

Експозицията е съпроводена от музеен наратив, който минава през историята на човешкия род и показва изследванията на учените, които са свързани с проникването на човека в Европа /станало преди около 2 млн. години/. Изложбата завършва с останките на първите европейци, намерени при разкопките на доц. Николай Сираков от НАИМ-БАН. Те показват, че първите европейци са минали през Балканите. Техни останки са намерени засега само в пещерата Бачо Киро, допълни проф. Спасов.

Доц. Ина Анева изказа своята благодарност към колегите от НПМ–БАН за споделените парченца вдъхновение, търсени и събирани с много отдаденост, вълнение и ентусиазъм. Благодарение на тяхната работа, всички ние имаме възможността да се докоснем до вълшебството на тайнствените открития, които не могат да се видят никъде другаде в света. Тя подчерта, че проф. Николай Спасов е един от най-светлите и ярки откриватели на загадъчните и вълнуващи древни светове, населявани от живели някога по земята хора и животни.

Световното признание и репутация на водещ учен в областта на палеонтологията са повод за гордост на всички ни и сериозен принос в издигането на авторитета на Българска академия на науките на световната сцена.

Изложбата може да бъде видяна до 31 март 2023 година във Фоайето на Националния природонаучен музей–БАН на бул. „Цар Освободител“ 1.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments