Българските компании получават 200 милиона лева за собствени ВЕИ мощности

0
12
ВЕИ
ВЕИ. Снимка: Pixabay

Министерството на иновациите и растежа ще инвестира 200 милиона лева в изграждането на ВЕИ мощности и съоръжения за производство и съхранени на енергия до 1 MWh за бизнеса, съобщиха от ведомството. С мярката ще бъдат подкрепени МСП и малки дружества със средна пазарна капитализация от целия икономически спектър с изключение на секторите „Селско, горско и рибно стопанство“ и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“.

С въвеждането на вътрешни системи за производство на електроенергия за собствено потребление ще се постигне по-голяма енергийна независимост на компаниите.

Процедурата за финансиране на фотоволтаици и батерии е една от трите по Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/, които предстои да бъдат отворени до края на годината.

По друга мярка с 30,6 милиона лева фирмите ще могат да внедрят модерни ИКТ решения за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси. Ще се стимулира и повишаването на информационната и киберсигурността. Мярката ще стартира през септември и ще е насочена към МСП от всички сектори без „Селско, горско и рибно стопанство“, „Добивна промишленост“, „Строителство“, „Образование“ и „Социална дейност“. Причината е, че средства за тях са заложени в други европейски програми и проекти.

По Националния план се предвиждат още инвестиции в научноизследователска, развойна и иновационна дейност, включително демонстрация на технологии, прототипиране, управление на интелектуалната собственост и други. Те ще са по процедурата „Финансиране на иновативни предприятия, получили „Печат за качество“ по конкурсите на Европейския съвет за иновациите.

Общият й бюджет е 118 560 000 лева, а бенефициенти ще бъдат малки и средни предприятия. Ще могат да се възползват и чуждестранни дружества, изпълняващи проекти на територията на България в партньорство с други компании и/или научноизследователски организации и висши училища. Очаква се насоките за кандидатстване по мярката да бъдат публикувани през септември, съобщиха още от ведомството. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments