Българските хлебари и сладкари работят на първа линия по време на пандемията

0
221
Хляб
Снимка: Wikimedia Common

Българските хлебари и сладкари работят на първа линия по време на пандемията и то без субсидиране и без допълнителни средства от държавата. В сектора подчертаха, че изпълняват отговорно, ежедневно и ежечасно работа си. Председателят на УС на Федерацията на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева коментира пред „Фокус“:

Всяка нощ ние произвеждаме хляба на България, всяка нощ хората, които работят при нас, тръгват и влизат в предприятията. За това е необходимо повече от кураж. За да изпълняват своите задачи, ние направихме индексация на тяхното заплащане – същата, каквато направи държавата по отношение на своя административен апарат, а то е в рамките на 30%. Увеличихме заплащането, имаме идеята да направим следващо увеличение в идващата календарна година, защото тя ще бъде пълна с не по-малко предизвикателства.“

Мариана Кукушева обясни, че през 2021 година ще настане истинска икономическа криза. Тя беше категорична, че във времена на рецесия е много важно да има топъл хляб на трапезата. Този хляб трябва да е сигурен, да има вкус, да е пълен с уют и удоволствие. Кукушева посочи, че изминалата година е била много трудна, но е запазила хлебопроизводителите и сладкарите, които не са преустановили дейността си и са създали добра организация на работа си.

Председателят уточни, че пшеничната реколта на България за 2020 година е била в по-малки количества, но с много добро качество. Разликата между реколта 2019 и реколта 2020 е около един милион тона. България е произвела пет милиона тона пшеница за вътрешно потребление. За производство на хляб, тестени и сладкарски изделия, юфки, пасти и пици се употребяват около един милион тона. За поредна година има едно добро количество, което може да се търгува на борсата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments