Български студенти по право ще имат възможност за специализация в Залцбург. Търси се финансиране

1
358
Участие в програмата в Залцбург
Участие в програмата в Залцбург. Снимка: Личен архив

Български студенти по право ще имат възможност за специализация в Университета в Залцбург. Това съобщи пред Искра.бг Христина Георгиева, която е действащ адвокат и е поканена да бъде един от лекторите. Самата тя има 14-годишна история с висшето училище. През 2007 година е била 3-ти курс студент по право в Университета за национално и световно стопанство /УНСС/ и е посетила лятното училище по Европейско частно право в Залцбург.

Георгиева разказва, че е почувствала неудовлетвореност, че за 2 седмици активно обучение България е била спомената единствено в презентациите на професорите от Гърция и Румъния и то с нищо повече от държавна граница.

Участие в програмата в Залцбург
Участие в програмата в Залцбург. Снимка: Личен архив

Още тогава Георгиева е успяла да осъществи контакт с Декана на Юридическия факултет на университета и го е помолила за възможност за изнесе лекция за България и нашето право в края на програма. Идеята й е била приета с интерес от негова страна и е получила одобрението му. Самата презентация е била посрещната крайно радушно от студенти и преподаватели от повече от 30 държави. През 2019 година организаторите на лятното училище са се свързали с нея и са отправили покана да изнесе поздравителна реч по повод 20-годишнината на програмата.

Тази година тя ще бъде по сравнително и европейско право. В нея участват над 30 висши училища от над 30 държави, които представят националните си системи. Решават се казуси на база на една и съща фактическа обстановка и как в различните страни те ще бъдат решени.

„Това помага много на студентите да видят различни подходи. Програмата е предназначена и за млади юристи, защото на тази база се стъпва много по-лесно при предложения за промяна на закони“, обясни Георгиева.

Участие в програмата в Залцбург
Участие в програмата в Залцбург. Снимка: Личен архив

Програмата се казва „Лятно училище по сравнително и европейско частно право“. Участието се заплаща като цената е 600 евро. Университетът в Залцбург отпуска стипендия за един студент, посочен от Христина Георгиева. Самата тя е успяла да осигури финансиране за още четирима кандидат-висшисти. Но е необходимо да се намерят средства за още няколко много силни кандидатури на студенти, които да могат да участват в специализацията в Залцбург безплатно. Георгиева разказа от какво се ръководи при избора на човека, който получава стипендията от университета:

„При избора му се ръководя от следните критерии: академични постижения на кандидатите, предходни участия в научни мобилности и програми за обмен на студенти и/или докторанти, специализации, получавани награди и отличия, ниво на владеене на английски език – минимум B2 (като познания по немски, френски и/или друг чужд език ще се решаващи при финалния избор на стипендианта). Останалите разноски (като транспорт и нощувки) участниците са уведомени, че трябва да поемат сами. През 2022г. получих десет изключително силни кандидатури от различни Юридически факултети в страната. Успях да събера четири допълнителни стипендии чрез представители на бизнеса у нас и една Фондация, но останаха още петима студента, за които не съм осигурила финансиране, а вярвам, че всички те са забележителни юристи и заслужават шанса да присъстват на този значим международен форум, представяйки България и българското право.“

„Всички представени университети в Залцбург (над 30) финансират изцяло студентите и докторантите си, но в България усилията ми в тази посока засега са неуспешни“, разказа още тя.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Асен Петров
Асен Петров
6 месеци по-рано

Всъщност, не сте права. Тази лятна програма има многогодишна история, за която може да прочетете повече тук. Що се отнася до Георги Кръстев, тази година той е част от екип от още 7 студента по право от различни Юридически факултети на България, които също са получили финансиране чрез спонсори, усилено търсени месеци наред от гост-лектора в програмата, адв. д-р Христина Георгиева, благодарение на която България и българското право са включени в учебната програма преди 3 години.