Български области ще имат достъп до 207 милиона евро по програма за сътрудничество с Румъния

0
24
Пари
Пари. Снимка: СДВР, Facebook

Правителството е одобрило проекта на Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег VI-А Румъния – България за периода 2021-2027 година. Общият бюджет е в размер на 207,5 милиона евро. От тях 163,5 милиона се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие /ЕФРР/. Програмата ще финансира съвместни проекти в рамките на четири приоритета: „Добре свързан регион“, „По-зелен регион“, „По-образован регион“ и „Интегрирано териториално развитие“.

Програмната територия на Интеррег VI-А Румъния – България 2021 -2027 обхваща осем български области – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра и Добрич. От румънска страна в обхвата й са седем румънски региона – Констанца, Кълъраш, Гюргево, Телеорман, Дол, Мехединци и Олт.

Бенефициенти могат да бъдат национални, регионални и местни власти, университети, изследователски центрове, асоциации, неправителствени организации, граждански обединения и мрежи, и други.

Основната цел на програмата е да гарантира устойчивия и иновативен растеж на регионите, в съответствие с новата политика на сближаване на ЕС за периода 2021-2027 г. Поставените цели са в съответствие с европейската визия за устойчиво развитие при провеждането на регионална политика, в това число Териториалния дневен ред 2030, Европейския зелен пакт и други, съобщиха още от правителствената информационна служба. 

Сега предстои програмата да бъде изпратена за одобрение в Европейската комисия. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments