България изнесла над 14 хил. тона риба и рибни продукти миналата година

1
75
Фабрика
Илюстративна снимка

През годините България се превърна в желан и търсен износител на риба и рибни продукти, както и на деликатесни продукти от черен хайвер.

Това стана ясно по време на посещението на заместник-министъра на земеделието и храните доц. Деян Стратев в производствените бази на рибно предприятие, което се намира на територията на Пазарджик. Чрез Програмата за морско дело и рибарство /ПМДР/ 2014-2020 са въведени съвременни и ефективни технологии при производството на рибни продукти в страната.

Само за миналата година общият износ на риба и рибни продукти от страната възлиза на 14,4 хил. тона. Около 75% от общото изнесеното количество е насочено основно за Румъния и Швеция, следвани от Белгия, Германия, Гърция, Испания и др.

Посетеното предприятие има одобрени и реализирани 11 проекта за над 3 млн. лв. От тях седем са финансирани чрез Стратегията за водено от общностите местно развитие на Местна инициативна рибарска група – Пазарджик, на стойност над 1,3 млн. лв.

Според доц. Деян Стратев настоящата дейност на предприятието е доказателство, че българските преработватели в сектора  са все по-конкурентноспособни, създават нови работни места и увеличават износа на качествени продукти. Аквакултурните стопанства в страната осигуряват качествени и здравословни продукти за българските потребители, чието производството е щадящо околната среда.

Собствениците демонстрираха процеса на отглеждане на африкански сом и начина му на преработка. Те представиха и съоръженията за съхранение,  методът при производството на фуражи за риба и  ВЕИ мощностите, които осигуряват енергийна независимост на предприятието. 

Найден Станев пред Искра.бг: Бракониерите разрушават пазара на черна мида

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments