България вече е в чакалнята на еврозоната (ОБНОВЕНА)

0
103
Флаг, Европейски съюз. Снимка: wikimedia commons
Флаг, Европейски съюз. Снимка: wikimedia commons

България вече е в чакалнята на еврозоната.
.

Ще бъде установено и тясно сътрудничество с Българската народна банка. Страната ни се присъединява към валутния механизъм със сегашния си режим на валутен борд. Няма да имаме допълнителни изисквания към Европейската централна банка (ЕЦБ).

От началото на октомври тази година ЕЦБ ще отговаря за прекия надзор над значимите кредитни институции в Република България и за общите процедури за всички поднадзорни лица. Ще бъде извършена и проверка кои банки се класифицират по критерии като значими институции.

Българската народна банка (БНБ) ще има свой представител в Надзорния съвет на ЕЦБ, свое право на глас и равни права и задължения, както всички останали членове.

Страната ни и Хърватия трябва да вземат участие в механизма без да девалвират централната валута на своя курс спрямо еврото по своя собствена инициатива. Този процес ще продължи минимум 2 години.

Очаква се участието във валуния механизъм да спомогне за укрепването на устойчивостта на родната и хърватска икономика, да се сближат двете държави и в общите им усилия за въвеждане на еврото.

Страната ни е поела много ангажименти, касаещи надзора на небанковия финансов сектор и управлението на държавните предприятия.

Още вчера стана ясно, че европейският съюз има готовност да допусне България и Хърватска във валутния механизъм “ERM-2”. Ходът бележи началото на първото разширяване на еврозоната от 2015 насам, когато Литва се присъедини към общата валута на блока, която вече се ползва от 19 страни-членки.

По-рано днес премиерът изтъкна, че с тази стъпка няма да се стига до фалити на банки, ще се вдигне кредитния рейтинг на държавата, ще намалеят лихвите и ще бъдем сред най-успелите в Европейския съюз (ЕС).

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments