Европейският съюз подкрепя първите стъпки за влизането на България и Хърватска в eврозоната, сочат източници

0
82
Еврозона
Еврозона. Снимка: Пиксабей

Европейският съюз има готовност да допусне България и Хърватска във валутния механизъм “ERM-2”, който се явява предварителна стъпка по пътя към приемането на еврото като част от 3-годишния процес по интеграция, потвърдиха четири независими източници на новинарската агенция “Reuters”.


Ходът би белязал началото на първото разширяване на еврозоната от 2015 насам, когато Литва се присъедини към общата валута на блока, която вече се ползва от 19 страни-членки. Европейските управници твърдят, че решението е окончателно, предвид че е одобрено от еврозоната и финансовите министри на Европейския съюз, които предстои да проведат видеоконференции по темата по-късно днес и утре.

Два от източниците на “Reuters” твърдят, че е много вероятно новината да бъде обявена след затварянето на фондовите борси – най-вероятно през уикенда, с цел да се избегнат пазарни спекулации. Европейското ръководство е потвърдило, че остават дребни детайли, които ще бъдат изгладени през идните часове. Възможно е официално изявление да бъде отложено и за след уикенда, но е малко вероятно да има промени в решението за допускането до механизма за валутен обмен “ERM-2”. 

След като страните станат част от “ERM-2”, те ще се придържат към него за период от около две години, след което ще преминат към практическото интегриране в еврозоната – процес, който отнема около година, сочейки, че 2023 е възможно най-ранната дата за присъединяване в зоната. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments