България вече е част от Агенцията за ядрена енергия

0
96
Церемония за присъединяване на България към АЯЕ
Снимка: Пресцентър на Министерството на енергетиката

Официално България се присъедини към Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ), част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В нея участват страните, които оперират близо 90 на сто от ядрените мощности в света. С това си действие, страната ни е 34-тата в организацията, както и равноправен участник в международното сътрудничество в сферата.

По време на онлайн церемонията генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия поздрави тези, които са направили възможна тази историческа стъпка, в това число екипа на Агенцията за ядрена енергия и българския премиер.

„Това е плод на нашите постоянни усилия да направим организацията по-глобална, по-приобщаваща.“

България е активен участник в глобалната сцена на ядрената енергия, а присъединяването към Агенцията потвърждава значителните й усилия да прилага най-високи стандарти в политиките и програмите за ядрена енергия, изтъкна още Гурия. Според него членството на държавата ни в АЯЕ е от полза за всички страни и Агенцията ще се възползва от богатия ни опит, като същевременно страната ни ще може да получи допълнителни идеи от дейностите на Агенцията и огромната мрежа от международни специалисти.

Премиерът Борисов изрази благодарност за приятелството на ОИСР, за тяхната експертност и добронамереност към България.

„България разчита на ядрените си мощности, даде пример как се извеждат 4 реактора от експлоатация, как се съхранява отработено ядрено гориво и в момента сме в усилено развитие на проекта за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй““, добави той.

По думите на енергийния министър Теменужка Петкова изпълнението на целите на Европейския съюз за беземисионно производство на енергия към 2050 година е неизпълнимо без участието и на ядрената енергия.

Генералният директор на АЯЕ Уилям Магууд също поздрави България за присъединяването й към Агенцията и изрази очакване за съвместна работа по широк кръг от въпроси.

Същевременно от правителствения пресцентър съобщиха, че премиерът е поздравил екипа на АЕЦ „Козлодуй“ с днешното присъединяване на България към АЯЕ на ОИСР. Той отбеляза, че е много важно, че след извеждането на старите реактори, сме получили лиценз за 5-и и 6-и блок на Централата за още 10 години.

Изпълнителният директор Михов припомни, че на 7 декември 2020 г. е започнала работа по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“ след като през февруари миналата година е било издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

Според експертните доклади икономически, екологично и технически е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“, да се използва за нова мощност на „Козлодуй“. За реализацията на проекта на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“ по отношение на налагащите се анализи са привлечени и международни експерти.

Платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ „Белене“, ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Припомняме, че АЕЦ „Белене“ е в строеж на 3 км от Белене и на 11 км от Свищов. Централата е била замислена още през 1980-те години, но реализирането ѝ е замразено през 1990 г., а опитите за продължаване на проекта са неуспешни и през 2012 г. проектът е спрян с решение на парламента. През 2013 г. е проведен национален референдум по развитието на ядрената енергетика в България.

През годините десетки експерти са изказвали критичното си мнение срещу АЕЦ „Белене“. Според едно от тях за централата са били похарчени над 3 милиарда лева от държавния бюджет и все още не е потърсена отговорност на никого за тази огромна кражба. Разбира се корупционните схеми са невъзможни без потъпкването на законите от представители на управляващите. Именно тази тема засяга проф. Георги Касчиев в своя труд: „Критичен анализ на върховенството на закона в процеса на лицензиране на АЕЦ Белене“.

Припомняме, че в края на октомври миналата година между САЩ и България беше подписан меморандум за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели. Преди това в средата на същия месец правителството даде мандат на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) да започне проучване на възможностите за изграждане на нова мощност на АЕЦ „Козлодуй“ с американско оборудване. Беше обявено, че холдингът ще преговаря с компании от САЩ, развиващи нови ядрени технологии за граждански цели, включително малки модулни реактори.

Идеята е новата мощност да бъде изградена на одобрената площадка номер 2 на АЕЦ „Козлодуй“, чиято оценка за въздействие върху околната среда влезе в сила след повече от 4 години обжалване в съда. На енергийния министър е даден срок до 31 януари тази година да информира Министерския съвет за предприетите действия и за резултатите от преговорите.

Проектът срещна експертни критики, в които се отбелязва, че той не може да е финансово изгоден. Не липсват и тези, че това е жест към САЩ, чрез който да се покаже, че страната ни не се фокусира само върху Русия, когато става дума за енергийни проекти. Последното беше отречено от министър Петкова.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments