България ще участва в тристранна среща за мигрантската криза с Гърция и Турция

0
78
Мигранти
Мигранти. Снимка: ОДМВР-Бургас

Гърция започва инициатива за сътрудничество със съседните си страни за намаляване на бежанския натиск. Експерти от България, Гърция и Турция ще обсъждат в град Еврос утре възможностите за реакция, предадоха от „БНР“.

Увеличен е натискът от мигранти, както по сухопътната граница с Турция, така и към гръцките острови в Егейско море, отчитат от министерството по миграция.

Атина поема инициатива за по-активно сътрудничество със съседните страни за регулиране на проблема. Утре на границата в област Еврос ще се проведе среща на гранични експерти от Гърция, България и Турция, които ще оценят състоянието на бежанския поток. От тях гръцкото министерство по миграцията очаква предложения за съвместно регулиране на бежанския натиск.

В Солун следващият месец ще има среща на министрите на вътрешните работи на страните от региона, които имат външна европейска граница, съобщават от правителството. Министерството на труда обещава стимули за работодатели, които наемат мигранти, както и за самите бежанци да започват работа в Гърция.

Опозиционните партии и неправителствени организации апелират Европейския съюз да се споразумее с Турция да не се допускат мигрантски лодки в Егейско море, за да се спрат жертвите срез бежанците.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments