България получи 80 640 дози от новата COVID ваксина

0
61
Ваксинация
Ваксинация. Снимка: Pixabay

80 640 дози от новата COVID ваксина срещу подвариант XBB 1.5 на „Омикрон“, вече са доставени у нас. Прилагането им ще стартира от 27 септември. Ваксините са предназначени за лица от 12 г. нагоре и са налични в Регионалните здравни инспекции /РЗИ/ в страната.

В началото на следващата седмица е планирана и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години в склада на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, които също ще се предоставят на РЗИ.

Междувременно здравният министър одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон. Същата се препоръчва за:

  • Лица на възраст на и над 60 години;
  • Лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта;
  • Имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца;
  • Бременни жени;
  • Медицински персонал;
  • Потребители и персонал на социални институции.

Вариантна COVID ваксина може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Ваксината е показана за лица от 6-месечна възраст нагоре, независимо дали са ваксинирани до момента или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

При лицата от посочените по-горе групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments