България подкрепи Гуайдо като временен президент на Венецуела

0
84
Заседание на Съвета по сигурност към Министерски съвет

На извънредно заседание във вторник Съветът по сигурността при Министерски съвет заяви подкрепата си за позицията на Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент на страната.

„България изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо, като временно изпълняващ функциите на държавен глава, с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната. Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там“, се казва в позицията на Министерски съвет.

Документът е бил подкрепен от всички членове на съвета с изключение на представителите на президента.

В понеделник Министерство на външните работи на България (МВнР) призова за провеждане на „свободни и честни“ избори във Венецуела, а президентът Румен Радев призова българските власти да се въздържат в изказване на подкрепа за Гуйадо.

До политическото напрежение във Венецуела се стигна, след като в края на януари лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент на държавата и получи подкрепата на САЩ и Канада. Франция, Германия, Холандия, Великобритания, Испания и Португалия също застанаха зад исканията на опозицията за нови президентски избори. От друга страна поддръжници на президента Николас Мадуро са Русия, Китай, Куба и Иран.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments