Външно министерство подкрепи опозицията във Венецуела

0
198
Снимка: Министерство на външните работи
Снимка: Министерство на външните работи

Министерство на външните работи на Република България (МВнР) призова за провеждане на „свободни и честни“ избори във Венецуела. Съобщението в подкрепа на исканията на самообявилия се за президент на страната Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, беше публикувано на страницата на министерството във вторник вечер.

„Вярваме, че г-н Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, като изпълняващ функциите временен президент на Венецуела, ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията. МВнР е инициирало съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление във Венецуела, основан на върховенството на правото и зачитането на човешките права“, се казва в съобщението.

Президентът Румен Радев призова българските власти да се въздържат в изказване на подкрепа за Гуйадо. Позицията си президентът публикува в страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“:

Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие.
.
В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение.
.
Направеното предложение за обща европейска позиция обаче не води до подобно решение. Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати. В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори. Както в много случаи с други държави през последните десетилетия, нараства рискът да бъде провокирано насилие и вътрешен конфликт, които задълго да дестабилизират държавата и региона и да донесат страдания на народа на Венецуела.

„Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция“, завършва Радев.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро, от когото се очакваше да свика президентски избори в срок от 8 дни, вече отхвърли идеята.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments