България и Израел ще насърчават двустранния стокообмен и ще заздравят бизнес връзките си

0
27
Никола Стоянов и Нир Баркат
Никола Стоянов и Нир Баркат. Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

„Българският износ за Израел бележи ръст от близо 36% през изминалата година и заема около 80% от двустранния стокообмен. Това е положителна тенденция за нашата икономика, но е необходимо да се направи още много, за да се насърчи обмена, както и стартирането на повече проекти между компании от двете държави.“

Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министъра на икономиката и индустрията на Израел Нир Баркат.

Двамата министри обсъдиха общи инициативи, които да дадат нов тласък на двустранния обмен. Те се съгласиха, че двете държави са достатъчно близо, за да повишат стойностите му, който в момента възлиза на близо 400 млн. щатски долара.

България и Израел ще организират бизнес форум за компании в сферата на информационните и комуникационните технологии. Това бе договорено между двамата министри като конкретна стъпка за насърчаване на бизнес връзките. Коментирано бе и подготовка на следващото заседание на Смесената комисия в сферата на икономиката между двете държави. Министър Стоянов отправи и покана към своя колега да посети България и да се запознае с българската стартъп система и дейността на „София Тех Парк“.

Стоянов и Баркат коментираха иновациите и високите технологии като една от сферите с най-голям потенциал за съвместно сътрудничество между двете държави. Дискутирана бе и възможността за обмяна на опит и иницииране на бизнес мисии от България и Израел за реализиране на повече съвместни проекти.

По време на разговора стана ясно още, че много от израелските компании, развиващи дейност в страната ни, са регистрирали български фирми и извършваните от тях инвестиции се отчитат като такива от български юридически лица, а не от чужди.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments